28.02.20 DIB Blog

Hjælp de nye virksomheder i klassen

Etablerede virksomheder kan drage fordel af at invitere iværksætterne ind til en snak om, hvordan man kan udnytte hinandens styrker til at skabe forretning sammen, blogger direktør Kent Damsgaard.

Det starter med en god idé. En person, der ser et behov i markedet og kæmper for at gøre ideen til virkelighed. På den måde starter virksomheder op og bidrager til at gøre Danmark til et velstående land.

Det er helt centralt, at vi også fremadrettet har gode rammer for at starte virksomhed i Danmark. Det arbejder vi for på flere fronter i DI.

Den enkeltes virkelyst og ambitioner, de lovgivningsmæssige rammer, adgang til kapital, adgang til kvalificeret og motiveret arbejdskraft og undervisning i entreprenørskab. Det er alle områder, der spiller ind på, hvor mange nye virksomheder der ser dagens lys og deres chancer for at klare det godt.

Jeg vil dykke lidt ned i to områder her.

Lige for tiden er der politisk fokus på at sikre en ordentlig overgang for de iværksætterselskaber (IVS), der risikerer at komme i klemme, efter at Folketinget i april sidste år vedtog at afskaffe IVS’erne. En del af dem arbejder med udvikling af lovende produkter og ideer, men de har stadig udfordringer med at opfylde kravet om 40.000 kr. i selskabskapital for at kunne omregistrere til ApS.

Der skal vi sørge for, at vi ikke får dræbt perspektivrigt iværksætteri på idéstadiet. At disse virksomheder, som er godt på vej, får en reel mulighed for og tid til at lande som et ApS.

Læs også: Fast hyre og frokostordning trumfer iværksætteri

Nye, bedste venner

På et helt andet plan kan de etablerede virksomheder hjælpe nye virksomheder frem ved at møde dem med åbenhed og nysgerrighed. Det kan eksempelvis også udvikle sig til et partnerskab i stil med det startupvirksomheden Cemgreen og Aalborg Portland tester på side 20.

Iværksætterne er med til at holde innovationen i erhvervslivet i gang. De udfordrer det bestående. Mange af dem går foran med den grønne dagsorden – med alt fra næringsrige spise-alger til sportstøj af genbrugsplastic og handel med restpartier af varer fra byggemarkeder. Og fordi de ikke er bundet af årtiers investeringer i produktionsapparat og markedsopbygning, kan de agere frit og hurtigt møde kunderne, lige der hvor tidens trends skaber allermest medvind.

Som leder af en eksisterende virksomhed kan man vælge at se det som en trussel. Men man kan også invitere iværksætterne ind til en snak om, hvordan man kan udnytte hinandens styrker til at skabe forretning sammen.

Iværksætterne er med til at skabe fremtidens virksomheder, job og velstand. Lad os give dem de bedste rammer til at arbejde sammen med eksisterende og større virksomheder. Til gavn for begge parter og samfundsudviklingen som helhed.

Lad os tage godt imod de nye i klassen. De kan blive vores nye, bedste venner.

Læs også: 

LA-formand: ”Iværksættere får alt for lidt ros”

DF: Undervisning skal få flere til at gå iværksættervejen

K:Sæt iværksætterne fri for regler og skat”

SF vil gøre det nemmere at starte og drive virksomhed

S:"Vi skal gøre det så enkelt som overhovedet muligt at starte virksomhed”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold