29.05.20 DIB Blog

Fra lakrids til vinduer - bliv inspireret af Danmarks bedste designløsninger

Strategisk design er en væsentlig del af forklaringen på den tocifrede vækst hos Lakrids by Bülow, der vandt en af priserne til Danish Design Award 2019. I år er prisfesten online, så alle kan være med og lade sig inspirere af Danmarks bedste designløsninger, blogger Lars Frelle-Petersen, medlemsdirektør DI.

På tirsdag den 2. juni fejrer vi de bedste designløsninger til dette års Danish Design Award. Fejringen foregår online i år på grund af coronakrisen, men det giver samtidig langt flere interesserede mulighed for at følge med og finde inspiration i de fantastiske løsninger, danske virksomheder og organisationer har skabt.

Sidste år var jeg så heldig at få lov til at overrække en af priserne,  da Danish Design Award 2019 blev holdt i Industriens Hus.

Det var en pris for en designløsning, som havde skabt nye arbejdspladser. Prisen gik til Lakrids by Bülow for deres lakrids, som har gjort brug af strategisk design fra første dag i alt fra produkterne til butikkerne og markedsføringen. Virksomheden er vokset med lynets hast og har haft tocifret vækst år på år siden begyndelsen i 2007. Virksomheden har sat Bornholm på verdenskortet.

Men også for Lakrids by Bülow har coronakrisen været en omvæltning. Fra den ene dag til den anden var 22 af 26 butikker på tværs af seks lande lukket ned. Det har tvunget til nytænkning, og nu har Lakrids by Bülow sat fuld fart på at sælge sine lakridser online.

Krisen betyder, at vi allesammen – som Lakrids by Bülow – er nødt til at tænke os ekstra godt om og tænke i nye løsninger. Derfor er jeg også glad for, at når vi taler om dansk design, så er spændvidden stor og løsningerne mange. Danske virksomheder er leveringsdygtige i nye løsninger. Det kan jeg se, når jeg kigger ned over listen af finalister til dette års Danish Design Award-show.

Læs også: Henrykte prisfinalister: Nu mangler vi bare modige bygherrer

Et godt design åbner døren til verdensmarkedet

Dansk design er verdenskendt og det med god grund, for danske virksomheder kan noget helt særligt, når de kombinerer kreativitet med kvalitet. Det betyder, at hele 51 pct. af vores samlede eksport består af produkter, som har en kvalitet, der betyder, at danske virksomheder kan sælge deres produkter til en højere pris end deres europæiske konkurrenter. Kvalitet er her forstået som gode materialer, brandværdi, teknologi og ikke mindst et godt design. Det ekstra, der gør, at man vælger netop det produkt.

Dansk design er en af de afgørende faktorer, der er med til at løfte danske produkter op til et højere niveau, fordi produkterne lever op til forbrugernes krav til brugervenlighed, æstetik og funktionalitet. Dansk design åbner døren til verdensmarkedet. Og det er selvsagt godt for bundlinjen.

Læs også: Design batter på bundlinjen

Det skal kunne betale sig at være kreativ - ikke at kopiere

Derfor er det også helt afgørende, at virksomheder kan beskytte deres nyskabende og kreative produkter. Designere skal kunne beskytte deres løsninger. IP-rettigheder (patenter, varemærker, design mv.) og markedsføringsloven er væsentlige værn mod, at andre uberettiget snylter på de kreative og innovative erhverv. Og det skal kunne håndhæves effektivt, så det har en afskrækkende virkning på dem, der overvejer at kopiere frem for at udfolde deres egen kreativitet.

Det er derfor Dansk Industris klare opfattelse, at det generelle niveau for vederlag og erstatning skal være højere i de tilfælde, hvor der er tale om helt åbenlyse krænkelser. Det er godt for dansk erhvervsliv, hvis vi kan beskytte de kreatives forretningsmodeller.

Læs også: Pas godt på de innovative og de kreative

Lad os vise verden hvad vi kan

Danish Design Award er en enestående mulighed for at vise verden, hvad danske virksomheder, store som små og på tværs af brancher, kan. Det er en fejring af de gode og velfungerende løsninger. Det er værd at fejre. Også i en krisetid, hvor alting er helt anderledes.  

Så log på (facebook) den 2. juni og se med, når vi fejrer de bedste designløsninger fra det seneste år. Showet sendes fra kl 15.00 – 17.00. 

FAKTA

Danish Design Award er Danmarks nationale designpris, hvor vi fejrer de bedste designløsninger inden for såvel konkrete produkter og system- og servicedesign. Der er meget at vælge imellem, når det gælder dansk design, der gør en forskel. Med 15 kategorier, der spænder over alt fra bæredygtighed over byer, æstetik og sundhed, fejrer Danish Design Award 2020 den forskel, design kan gøre på tværs af brancher og industri.

Du kan følge awardshowet online her via facebook

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold