07.05.20 DIB Blog

Industrivirksomheder viser vejen gennem krisen

Fremstillingsindustrien (FFI) sætter i den kommende tid spot på nogle af de mange virksomheder, der tænker nyt i en svær tid. Chef for FFI's sekretariat i DI Jacob Kjeldsen giver sit bud på den kommende - svære -  tid i denne blog.

Mange fremstillingsvirksomheder er usikre på omfanget af coronakrisen – både i Danmark og globalt. Det erfarer jeg på daglig basis i dialogen med mange af vores medlemmer i FFI. Dels som leder af vores sekretariat, dels som medlem af DI’s Task Force for hjælpepakker.

Samtidig mærker jeg en stærk vilje til at overkomme krisen, selv for de værst ramte virksomheder, hvilket giver mig grund til en forsigtig optimisme.

Tag nu for eksempel virksomheden Stjernholm A/S. 

Her indså ejerleder Kaj Stjernholm tidligt alvoren af coronakrisens omfang. Det betød, at virksomheden hurtigt indførte nye processer med hyppig og ærlig dialog med virksomhedens vigtigste interessenter, herunder kunder, medarbejdere og banken.

Eller virksomheden Frecon A/Sder på trods af signifikant nedgang i omsætningen i øjeblikket gennemfører en række innovationsworkshops i virksomheden, hvor forventede kundebehov skal omsættes til nye forretningsområder.

Læs også: DI: Ekspertrapport giver grundlag for klar genåbningsplan

Fokus på konkrete tiltag

De to virksomheder er blandt de første eksempler fra vores ny kampagne: Industrien viser vejen”. 

Med kampagnen ønsker vi at sætte fokus på, hvorledes fremstillingsvirksomheder i Danmark bidrager til at holde det danske samfund i gang og samtidig  lever op til alle sundhedsmyndighedernes krav og retningslinjer.

I løbet af de næste uger vil vi præsentere endnu flere af de virksomheder, som selv i en meget svær tid tænker nyt. Vi sætter fokus på deres erfaringer og konkrete tiltag, som vi dermed håber at kunne omsætte til gode råd til andre produktionsvirksomheder. 

Læs også: Største økonomiske nedtur i EU’s historie

Krisen kradser for ordreproducenter

Men på trods af danske fremstillingsvirksomheders høje grad af omstillingsparathed, er det også klart, at krisen kan mærkes i branchen. 

Mange produktionsvirksomheder mærkede den tidligt i forløbet, mens andre vil blive ramt senere. Og i FFI ser vi med bekymring på især de ordreproducerende virksomheder, hvor der er en forsinkelse mellem nedgang i ordrebogen og nedgang i omsætning. Sammen med meget dystre eksportudsigter er det tydeligt, at virksomhederne får brug for al deres opfindsomhed ift. kunder og leverandører for at navigere igennem.

De får også brug for hjælp fra politikere, myndigheder og banker.

Vi er derfor glade for, at regeringen tidligt i forløbet sammen med Folketingets partier indførte en række hjælpepakker, som senere er blevet forbedret og forlænget. Og vi ønsker en fortsat, løbende vurdering af behovet for yderligere initiativer. Det har vi i FFI gennem DI en tæt og god dialog med regeringen og Folketingets partier om.

Læs også: Lars Sandahl: Åbn eller forklar-princip skal styre genåbning

Vi skal også hylde produktionsvirksomhederne

Endelig er der brug for, at hele samfundet støtter op om de private virksomheder og deres medarbejdere. Vi skal sikre, at de også får den hjælp, som de har brug for. På den måde kan vi sikre deres essentielle bidrag til det danske samfund i fremtiden.

Derfor har vi i kampagnen også fokus på at vise omverdenen, hvordan danske fremstillingsvirksomheder sammen med deres dygtige medarbejdere kæmper for at passe deres job og holde Danmark kørende. Kombineret med deres gode råd til andre produktionsvirksomheder.

Som fx fra virksomheden Jeros, som med en eksportandel på 85% i høj grad kan mærke at krisen er global.

Deres 4 gode råd lyder:

1) Plej medarbejderne

2) Gå virksomhedens nuværende marketingmateriale igennem,

3) Overvej om sociale medier kan udnyttes bedre, 

4) Kom i gang med at få opdateret strategien til at bedst muligt at få virksomheden op i gear efter krisen.


Kampagnen kan følges og deles via sociale medier som LinkedIn og Facebook.

Har din virksomhed mod på at bidrage til kampagnen, kan du kontakte Marie Thorsø Kousgaard, matk@di.dk, tlf. 3377 3366

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold