03.06.20 DIB Blog

Skal alle have hæve-sænke-bord derhjemme?

I DI’s arbejdsmiljøenhed har vi fået mange henvendelser fra virksomheder med spørgsmål om arbejdsmiljøreglerne for hjemmearbejde. Heldigvis er reglerne om hjemmearbejde i den mere klare ende af arbejdsloven, blogger arbejdsmiljøchef Anders Just Pedersen.

Det siges, at kun reglerne om skat er mere komplekse end arbejdsmiljøregler. Det er nok en af grundene til at vi i DI’s arbejdsmiljøenhed altid har meget kontakt til medlemmer med spørgsmål om alt fra maskinsikkerhed, stress, hviletid, Arbejdstilsynets besøg eller arbejdsmiljøudvalgets opgaver.

I de første måneder under corona fik vi naturligt mange spørgsmål om personlige værnemidler som masker og handsker. Samtidigt fik at vi også en række spørgsmål om, hvordan man som virksomhed skulle forholde sig til medarbejdere, der var bekymrede for smitte eller deres job.

Nu hvor vi er et stykke inde i normaliseringen af arbejdet, handler spørgsmålene meget om arbejdsmiljøreglerne for hjemmearbejde.  Mange virksomheder ser en mulig nær fremtid, hvor det at arbejde mere hjemme rummer både potentialer og betænkeligheder, for både medarbejdere og virksomheden.

Reglerne er under revision

Heldigvis er reglerne om hjemmearbejde i den mere klare ende af arbejdsloven. Den vigtigste regel er, at man som virksomhed skal sikre en fornuftig kontorarbejdsplads, når hjemmearbejdet har et omfang af sammenlagt mindst én dag om ugen.

Reglerne er under revision, og DI arbejder for at hæve tidsgrænsen. Desuden er reglerne for hviletid mere fleksible, når den ansatte selv kan tilrette lægge arbejde/pauser ved hjemmearbejdet.

Det første spørgsmål, vi normalt får, når vi taler med medlemmer om den fornuftige kontorarbejdsplads er, om alle skal have et hæve-sænke-bord derhjemme?

Det er ikke tilfældet – et arbejdsbord skal alene tilpasses til den enkelte, og i det hele taget er det de færreste, der vil have sådan et stående derhjemme. Med en moderne bærbar eller tablet er det normale behov en mus og et tastatur. Og for nogen en skærm. En god arbejdslampe til skærmen og en kontorstol kan også være relevant.

Det kan være en god ide at bruge arbejdsmiljøudvalget til at tale om, hvad der skal til af udstyr i forhold til det arbejde, som I har.

Psykisk arbejdsmiljø ved hjemmearbejde har betydning

Det er også vigtigt at holde sig for øje, at hjemmearbejde kan have betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Mennesket er sociale væsener, og det at have gode relationer er vigtigt for vores trivsel. Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed også forholder sig til, at hjemmearbejdet ikke isolerer enkelte medarbejdere. Og i øvrigt, at lederrollen i det hele taget er anderledes, når man skal lede ansatte fra distance.

Husk her,  at der ikke findes en ’One model fits all’. Nogle er meget produktive hjemme, andre lader sig hurtigt distrahere af private gøremål. Nogle har ikke behov for meget kontakt med kolleger, andre har det bedst med kolleger omkring sig hele tiden. Hjemmearbejde gør ikke lederrollen mindre kompleks.

Det kan være en god idé at få formuleret en politik for hjemmearbejde, der sætter rammerne for hjemmearbejde. Politikken kunne blandt andet se på hvor meget og hvornår der må arbejdes hjemme, og med hvem man aftales med.

Brug corona-situationen som anledning til at få set på, hvordan I bedst høster fordelene og undgår ulemperne ved at kunne arbejde på andre steder end kontoret.

Brug også gerne DI til sparring om god praksis, regler og udarbejdelse af politikker.

Læs mere om: Hjemmearbejdspladser efter coronakrisen

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold