17.06.20 DIB Blog

Women on Board – her er dit næste bestyrelsesmedlem

Slut med at lede forgæves, når DI nu lancerer bestyrelsesdatabasen Women in Board med 100 erfarne erhvervskvinder til bestyrelserne. Og et bud på mere talent og kønsdiversitet til erhvervslivet, blogger underdirektør og chef for mangfoldighed Mette Fjord Sørensen, DI.

Vi skal bruge vores talentmasse bedre.

Første sted vi skal begynde er flere kvinder i toppen af ledelsen – og især i bestyrelserne. For her er der ikke sket nok.

Vi halter bagud i forhold til vores nordiske naboer. Det er en udfordring, for  hvis alle der sidder om bordet tænker ens, risikerer man ganske enkelte at gå glip af nye innovative ideer.

I Danmark er det i gennemsnit 19,4 pct. kvinder i de danske bestyrelser i de danske virksomhederne.

Zoomer vi ind på de største danske virksomheder er der 30 pct. kvindelige bestyrelsesmedlemmer, mens andelen i de største norske og svenske virksomheder er på hhv. 41 og 37 pct.

Og hvad så, tænker du måske? Er det ikke bare en ligestillingskamp og nogle få højtråbende kvinder, der synes at det er for galt? 

Nej, mener vi i Dansk Industri (DI). Langt fra. For hvis alle om bordet tænker ens, risikerer virksomhederne ganske enkelte at gå glip af nye innovative ideer.

Det handler om talent og om, at forskelligheder er en kæmpe styrke. Vi skal bruge vores talentmasse bedre. Og et godt sted at starte er ved at få flere kvinder i toppen af ledelse – og især i bestyrelserne.

Det har de indset i Norge og Sverige, mens Danmark halter bagud.

Jamen, de er jo lige her

What to do?

’Kvinder i bestyrelser’ rimer ofte på kvoter. Men hjælper det? På kortsigt – måske. Men ikke på langt sigt – og slet ikke på at få flere kvindelige CEO’s.  

Én forklaring på, hvorfor der er få kvinder i danske bestyrelser, er, nemlig at der er færre kvindelige CEOs i her end i nabolandene. Det arbejder DI på at rette op på - men det tager tid.

En anden forklaring er, at særligt de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) har få eller ingen kvinder med ledelseserfaringer i deres netværk. Og derfor ikke ved, hvor de skal lede, når der skal besættes bestyrelsesposter. Den forhindring rydder DI nu af banen.

For der er  masser kompetente erhvervskvinder, og vi har samlet ca. 100 af dem i bestyrelseskandidatbasen Women on Board (WOB).

Et erfarent Advisory Board har vurderet kvindernes erfaring og kompetencer, inden de blev optaget. Man kan ikke købe sig ind i databasen. Og virksomheder skal heller ikke betale for at bruge den.

Så kære dansk erhvervsliv: De kvindelige bestyrelsesemner med al deres talentmasse og innovationskraft er derude. DI har gjort det nemt at få adgang via Women on Board-databasen. Brug den!

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk