30.03.21 DIB Blog

Her er Kinas køreplan de næste fem år

Teknologisk innovation, miljøbeskyttelse og energieffektivisering er varme emner i Kinas nye 5-årsplan, blogger chef for DI's projektkontor i Kina, Peter Bøgh Hansen. Hør mere om forretningspotentialet ved webinar den 9. april.

Kina har netop afholdt den årlige nationale Folkekongres. Kongressen omtales også som Two Sessions og udstikker de formelle retningslinjer for landets politiske og økonomiske udvikling.

Det vigtigste udbytte af dette års forsamling var den formelle godkendelse af Kinas 14. femårsplan (2021-2025). Planen udgør et afgørende pejlemærke for danske virksomheders muligheder på det kinesiske marked. Det blev således bekræftet, at investorer med bæredygtige og avancerede løsninger er særligt velkomne i Kina.

Vi går i dybden med forretningsmulighederne i Kina ved webinar den 9. april.

Tilmeld dig og læs mere om webinar her 

Balance mellem vækst og stabilitet er økonomisk målsætning
For første gang er der ikke sat et officielt BNP-mål for den næste femårsperiode. Det forventes dog, at væksten vil ligge på 5-6 procent årligt. En realistisk målsætning i lyset af, at Kina på trods af Corona-krisen formåede at ekspandere økonomien med yderligere 2 procent i 2020.

Indenlandsk efterspørgsel udgør den primære vækstkatalysator. Planen er at øge privatforbruget ved at styrke disponible indtægter, forbedre produktkvaliteten, og fremme digitalisering af detailsektoren. Disse indgreb er samtidigt en vigtig del af Beijings bredere dual circulation strategi, som har til formål at gøre Kina mindre afhængig af omverdenen.

Præsident Xi Jinping annoncerede for nylig en ambition om at gøre Kina klimaneutralt inden 2060. Kina er verdens største CO2 udleder, og reelt vil økonomien fortsat være afhængig af kul i mange år fremover. Imidlertid bekræfter femårsplanen intentionen om at reducere kulstofemissioner og energiforbrug.

Ikke-fossile brændstoffer skal udgøre 20 procent af energiforbruget inden 2025, og i minimum 87 procent af dagene i et kalenderår skal luftkvaliteten i større byer kunne klassificeres som god. For at nå sidstnævnte målsætning vil vind- og solenergisektoren samt elektrificering af offentlige transport få et ekstra skub.

Læs også: Kina kan trække verdens vækst i gang igen

Teknologisk innovation er blevet en hjertesag

Kina er allerede langt fremme med at opgradere fremstillingsindustrien gennem digital transformation. Nu er digitalisering officielt indskrevet i femårsplanen som et strategisk kerneområde, der skal udgøre et bærende fundament for Kinas økonomi fremover. Et stort offentligt R&D budget skal understøtte udviklingen, og udenlandske virksomheder med avancerede løsninger opfordres til at investere i det kinesiske marked.

Et internationalt erhvervsmiljø med kinesiske karakteristika

Den kinesiske regerings officielle målsætning er at skabe et marked, hvor alle virksomheder behandles ens og konkurrerer under fair forhold. Planen er at gøre statsejede virksomheder mere produktive og samtidigt åbne mere op for private virksomheders adgang i en række nøglesektorer. Endvidere skal lanceringen af en ny datasikkerhedslov gøre det nemmere at beskytte fortrolige oplysninger for både firmaer og enkeltpersoner.

Hongkongs lovgivningsmæssige struktur ændres med øjeblikkelig varsel for at sikre, at kun loyale Beijing-støtter har reel indflydelse som lovgivere. Formålet med dette træk er officielt at styrke Hongkongs position som et attraktivt internationalt finans- og forretningscenter.

Samlet var der ingen markante overraskelser på Folkekongressen. Stort set alle udmeldinger er allerede taget til indtægt både i og udenfor Kina. De mange opfordringer til at fremme energi- og klimaløsninger er dog en glædelig bekræftelse på, at præsident Xi & Co. mener det seriøst, når de taler om Kinas grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at denne fokusering kommer til at åbne op for endnu flere danske forretningsmuligheder.

Politisk fortsætter Kinas ledelse med at anspore til teknologisk kapløb med ærkerivalen USA. Opfordringerne til at investere i Kinas digitale oprustning er møntet på at skabe alliancer med resten af verden – også Europa. Omvendt vil dual circulation strategien sikkert afskrække mange internationale virksomheder fra at committe 100 procent til en fremtid i Kina.

Læs også: Danfoss forventer tocifrede vækstrater i Kina

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter-Mikal Bøgh Hansen

Peter-Mikal Bøgh Hansen

Politisk chef, China

Relateret indhold