Bliv klar til kommende lovkrav – gode råd til din affaldssortering
Det er ikke kun husholdninger, der snart skal sortere affald i mindst ti fraktioner. Fra 2022 gælder samme krav til virksomheder. Vi kan kun anbefale, at danske virksomheder allerede nu sætter gang i nye vaner, der kan give affaldet værdi. Ny guide og kampagne fra WWF Verdensnaturfonden og Tuborg giver gode råd og inspiration, blogger Karin Klitgaard, DI’s underdirektør for miljøpolitik og cirkulær økonomi.
I Danmark er vi europamestre i at producere affald.
Det er desværre ikke en førsteplads, vi kan være rigtig stolte af. I DI mener vi, at vi i langt større omfang bør nyttiggøre de store mængder affald. Helt konkret har vi et mål om 80 pct. genanvendelse og 20 pct. reduktion af affald inden 2030.
Det bliver i langt højere grad muligt, når husholdninger fra 2021 og virksomheder fra 2022 skal sortere affald i mindst ti fraktioner og på samme måde på tværs af landet.
Derfor vil vi også gerne opfordre danske virksomheder til allerede nu at arbejde med at skabe nye vaner, der både via indkøb og udsmid bidrager til, at affaldet får større værdi, mindsker verdens ressourceforbrug og sikrer mindre forurening.
Sortering fremmer genanvendelse
For virksomheder, der gerne vil i gang, kan der søges gode råd og inspiration i en ny kampagne fra WWF Verdensnaturfonden og Tuborg. De har bl.a. lavet en guide, som man kan bruge til at gentænke virksomhedens plastikforbrug og sortering.
Jeg hæfter mig især ved, at guiden gør opmærksom på, at der findes mange forskellige typer plast. Bionedbrydelig plast, bioplast og genanvendt plast har hver for sig forskellige kvaliteter og egenskaber. Fx er det vigtigt, at den bionedbrydelige plast ikke havner i plastskraldebøtten, da den helst skal ende i et biogasanlæg.
Det gælder til gengæld ikke for bioplast, der udmærker sig ved at være fremstillet af biomasse i stedet for fossil olie. Men den skal affaldssorteres som ”almindelig” plast, da de har samme kemiske sammensætning.
Forvirret på et højere plan?
Hvis du nu efter endt læsning, er mere forvirret end du var, da du begyndte, er det forståeligt. Hvis det var nemt at gå fra et forbrugende system til et cirkulært, ville vi nok være kommet i gang for længe siden.
Ikke desto mindre er det i alles interesse, at vi sænker forbruget af de ikke fornybare ressourcer og øger genbrug og genanvendelse.
Heldigvis er der hjælp at hente i det faktum, at både de virksomheder, der producerer emballage, og dem der sælger deres produkter i plastemballage, er meget opmærksomme på, at emballagen kan genanvendes. Det gør det nemmere for både forbrugere og virksomheder at indkøbe og affaldssortere med god samvittighed, og det vil bidrage til at nå DI’s ambition om 80 pct. genanvendelse af alt affald i Danmark i (årstal).
Og det helt korte råd til handling lige nu: Kontakt din affaldsoperatør og hør, hvad de kan tilbyde af konkrete løsninger, der kan passe ind i netop din virksomhed. Og tjek også WWF Verdensnaturfonden og Tuborgs overskuelige guides til konkrete tiltag.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.