17.02.22 DIB Blog

1.100 milliarder EU-kroner til Afrika giver gode muligheder for danske virksomheder

Når EU nu lader de diplomatiske indsatser og udviklingsprojekter ledsage af milliardinvesteringer åbner det muligheder for danske løsninger inden for ren energi, klimatilpasning, digital infrastruktur, gode fødevarer og – ikke mindst - ordentlige job med godt arbejdsmiljø og en anstændig løn. Men langtidsholdbare løsninger kræver, at virksomheder inviteres med ind i arbejdet, blogger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i DI.

Lige nu afholder EU og Den Afrikanske Union topmøde i Bruxelles. Som led deri annoncerede kommissionsformand Ursula von der Leyen i sidste uge, at EU vil øremærke 1.100 milliarder kroner til investeringer i de afrikanske lande som led i EU’s store Global Gateway-strategi.

Det er udfordrende for danske virksomheder at operere i Afrika, hvor bureaukrati, korruption og dårlig infrastruktur ind imellem står i vejen. Men Global Gateway-strategien vil give en række danske virksomheder gode muligheder for at få del i de mange milliarder, som EU vil mobilisere til investeringer i Afrika over de kommende syv år.

Investeringerne skal nemlig falde inden for digitalisering, klima og energi, transport, sundhed og undervisning. Sektorer, hvor danske virksomheder står rigtig stærkt og allerede i dag bidrager med alt fra internetløsninger til landlige områder i Afrika, til innovative tekniske løsninger, der sikrer rent drikkevand.   

Og Afrika er et kontinent med muligheder. Ikke mindst på grund af en eksplosiv befolkningsvækst og massiv byudvikling. Eksperter anslår, at kontinentet vil have fordoblet sin befolkning i 2050.

Læs også: Nu ruller millionerne til fremtidens lokale erhvervsfyrtårne

Danske virksomheder kan spille vigtig rolle i Afrika

I DI har vi længe kæmpet for, at politikere og myndigheder interesserer sig mere for, hvordan danske virksomheder kan bidrage til at sikre en positiv udvikling, hvad end det drejer sig om adgang til sikkert vand, ren energi, ordentlig digital infrastruktur eller gode fødevarer.

Danske virksomheder har nogle af verdens bedste løsninger på de konkrete udfordringer, kontinentet står overfor. Samtidig er de fantastiske ambassadører for danske værdier, for når de operer i Afrika, sikrer de over en bred kam ordentlige job med arbejdssikkerhed, medarbejderinddragelse og en anstændig løn.

Derfor er vi selvfølgelig glade for, at EU nu lader de diplomatiske indsatser og udviklingsprojekter ledsage af et benhårdt fokus på at finansiere investeringer på kontinentet.

Det drejer sig ikke om at lave mindre diplomati eller nødhjælp. Men hvis flere danske virksomheder får fodfæste på de afrikanske markeder, vil det i den grad bidrage til at løse konkrete problemer og samtidig styrke Danmarks relationer med de pågældende lande.

Læs også: Nationale afrikanske klimamål giver muligheder for danske virksomheder

Myndigheder skal have fokus på danske virksomheder

De 1.100 milliarder kroner skal udmøntes gennem europæiske og nationale institutioner og instrumenter. For at initiativet får den fulde effekt, er det imidlertid afgørende, at myndighederne inviterer virksomhederne ind i maskinrummet og sikrer et stærkt fokus på bæredygtighed, så projekterne bliver langtidsholdbare.   

Vi har tidligere set, at den danske stat gennem sine instrumenter til investering i udviklingslande finansierer kæmpe projekter, uden at danske virksomheder med åbenlyse kompetencer inden for sektoren er blevet  involveret.

Virksomheder beder ikke om statsstøtte. Men det er skørt, at myndighederne slet ikke inddrager dem, når danske skattemidler bruges til store investeringer i udviklingslande. Hvis danske virksomheder kan løfte en opgave lige så godt eller bedre end andre aktører, bør udbudsmaterialet designes, så de har en mulighed for at vinde kontrakten.

Derfor skal danske og europæiske myndigheder tage virksomhederne med i forberedelsen af investeringerne, så vi får bygget bæredygtig og langtidsholdbar infrastruktur, der er med til at bane vejen for endnu mere handels- og investeringssamarbejde mellem EU og Afrika.

Læs også: 100 danske mikrofabrikker skal levere rent vand og internet til fjerne områder

DI åbnede i 2020 et kontor i Kenya, som dækker Østafrika, og som står klar til at rådgive vores medlemmer.

Kontakt:

Klaus Lehn Christensen, Regional Manager East Africa, +45 3377 4548, Mobil +254 0791440701, E-mail kllc@di.dk

Læs også: 150 mia euro på vej til Afrika – sådan får du del i dem

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold