24.02.22 DIB Blog

Forvent forhøjede gaspriser og kig efter alternativer

Rusland dækker ca. 40 pct. af gasforbruget i EU, og det må forventes, at gaspriserne som følge af situationen i Ukraine fortsætter med at stige i pris. Virksomhederne bør derfor ikke blot have øje for de høje gaspriser, men også vurdere om de har alternativer til forsyning med gas, blogger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Ruslands invasion af Ukraine er uhyggelig på mange måder. Først og fremmest går mine tanker til den ukrainske befolkning, der er sat i en helt urimelig situation. DI Energi bakker fuldstændig op om det internationale samfunds samlede reaktion på den russiske aggression, og vi kan kun håbe på en kortvarig krise med få tab af menneskeliv og en løsning, der tilgodeser fred og samarbejde.

Men mens det er vores håb, kan vi dog konstatere, at situationen vil få stor betydning for Danmarks forsyningssikkerhed af ikke mindst gas.

Rusland dækker ca. 40 pct. af gasforbruget i EU, og Tysklands forsyning med gas er helt afhængig af Rusland. Da Danmark er en del af samme gasmarked som Tyskland, vil mangel på gas i Tyskland også påvirke den danske gasbalance.

Skulle det værste ske - en total nedlukning af gas fra Rusland - vil vi opfordre virksomheder til at vurdere, om de har alternativer til forsyning med gas.

Læs også: Brug DI: Info, kontaktpersoner og webinar om Ukraine-krise

Firdoblede udgifter til gasindkøb

Gaspriserne har været høje i 2021 og tog for alvor et højdespring i efteråret. I DI Energi har vi lavet en simpel konsekvensberegning, hvor vi har ganget industriens gasforbrug i 2019 sammen med den gennemsnitlige spotpris for hvert af årene 2014 til 2022. Den viser, at industriens årlige udgifter til gaskøb i 2022 vil ramme i underkanten af 14 milliarder kroner, hvis den nuværende gaspris gælder for hele året. Mod et "normalt" årligt niveau på cirka 1 milliard kroner. 

Meget tyder på, at gaspriserne måske bliver hængende deroppe i længere tid. Forudsigelser om prisen fremover er meget usikre som følge af konsekvenser af sanktionerne mod Rusland. Vi anbefaler derfor, at virksomheder på den lange bane overvejer mulighederne for en flerstrenget energiforsyning, energibesparelser og elektrificering.

Læs også: DI: Prioritér it-sikkerhed nu

Natarbejde kan være en mulighed

Gas til procesformål er vanskelig for mange industrier at erstatte med strøm. Hvis det alligevel er muligt at skifte til el, kan der være en økonomisk fordel ikke blot i den effektivisering, der kan ligge i at bruge en varmepumpe, men også i at placere elforbruget i de timer, hvor elpriserne og distributionstarifferne er lave. Det kan også være relevant at overveje at omlægge til natarbejde. Fleksibilitet er et vigtigt instrument til styring af energiomkostningerne også fremover.

Virksomhederne bør desuden overveje i hvilket omfang deres produktionspris er koblet til gasprisen. Og om de kan overvælte øgede gaspriser i salgspriserne på deres produkter. Man bør også overveje om man kan leve med faldende gaspriser, hvis man først har låst sig fast.

Her kan du finde mere info til virksomheder om situationen i Ukraine

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold