14.09.22 DIB Blog

DI i Bruxelles: Energipriser og tre nye tiltag som får betydning for dansk erhvervsliv

Erhvervslivet havde god grund til at lytte med, da EU-Kommissionens formand gjorde status ved sin årlige tale. DI's leder af EU-kontoret i Bruxelles, Andreas Brunsgaard, giver her et overblik over de centrale punkter.

September er altid en spændende måned i det europæiske maskinrum. Her gøres status på det politiske arbejde, de politiske ambitioner for det kommende år præsenteres og tonen for en ny sæson sættes.

Formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har i dag holdt sin årlige ”State of the European Union” tale. Klædt i blåt og gult, fokuserede Von der Leyen som forventet på krigen i Ukraine. Hun fremhævede blandt andet den energikrise, der er opstået i kølvandet på Ruslands invasion.

Som politisk svar på energikrisen præsenterede Von der Leyen en række tiltag, der både på kort og lang sigt har til formål at sikre et mere stabilt og prisdygtigt elmarked til gavn for både virksomheder og forbrugere. De forslag har DI kommenteret her. 

Det var dog ikke kun i forbindelse med energipriserne, at erhvervslivet skulle lytte opmærksomt efter. Kommissionsformanden lancerede tre andre initiativer, der kan få stor betydning for danske virksomheder og hvis udformning DI vil følge tæt.

1: Hjælpepakke 

For det første vil Kommissionen fremlægge en ”hjælpepakke for små og mellemstore virksomheder”. Det skal hjælpe små erhvervsdrivende igennem blandt andet gennem inflationspresset. Lovpakken vil indeholde tiltag til at mindske bureaukratiet, forenkle skattereglerne for SMV’er og reducere antallet af konkurser ved at revidere direktivet om forsinket betaling.

2: Kritiske råstoffer

For det andet løftede Kommissionsformanden sløret for et kommende forslag om kritiske råstoffer. Udspillet får til formål at reducere Europas afhængighed af ustabile tredjeverdens lande, hvad angår nøglematerialer for europæisk industri. I den forbindelse bebudede Von der Leyen også, at EU’s handelsaftaler med Chile, Mexico og New Zealand vil blive ratificeret. Samtidig vil EU fortsætte forhandlingerne med andre vigtige handelspartnere som Australien og Indien.

3: Finanspolitiske rammer 

For det tredje varslede von der Leyen en revision af de nuværende finanspolitiske rammer for EU’s medlemslande. Udspillet kommer til oktober og har til formål at give medlemslandene større fleksibilitet, når det drejer sig om gældsreduktion.

Konkret betyder det, at Kommissionen vil lempe de finanspolitiske regler for at accelerere EU’s grønne og digitale omstilling. Det kan vise sig at være til danske virksomheders fordel, akkurat som med EU’s genopretningsplan, hvor DI hjælper virksomhederne med at vinde nye eksportordrer. Men ifølge DI er det vigtigt at fastholde klare regler for finanspolitisk stabilitet og ansvarlighed.

DI følger udviklingen tæt

I takt med at vi går efteråret i møde, samler mørke skyer sig over Europa. Udfordringerne for danske virksomheder er mange. De kan ikke alle løses nationalt. Løsningerne skal findes i det europæiske fælleskab.

Med dagens tale har Ursula von der Leyen sat retningen og i overskrifter præsenteret forskellige løsningsforslag. Ordene skal nu omsættes til konkrete handling.

DI vil følge dette arbejde tæt - både fra København og Bruxelles - og arbejde for, at de nye europæiske tiltag forbedrer vilkårene for danske virksomheder.

Læs også: DI: EU-kommissionen vil sprænge en bombe under elmarkedet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Brunsgaard

Andreas Brunsgaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3506
  • Mobil +32487585022
  • E-mail anbu@di.dk

Relateret indhold