31.01.23 DIB Blog

Gør dig klar til ny tysk lovgivning om bæredygtige leverandørkæder

Er din virksomhed underleverandør til kunder i Tyskland, eller påtænker du at gå ind på det tyske marked? I så fald vil du med stor sandsynlighed skulle forholde dig til den nye tyske lovgivning om due diligence i leverandørkæden, skriver Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i DI

Siden den 1. januar i år, har større virksomheder i Tyskland været underlagt en ny national lovgivning om nødvendig omhu, due diligence, i virksomheders leverandørkæder. Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz (LkSG) er den tyske betegnelse for loven, som på engelsk kaldes ”Supply Chain Act”.

Selvom der er tale om tysk lovgivning for tyske virksomheder, kommer det alligevel til at påvirke danske virksomheder, som er underleverandører af produkter eller services til tyske virksomheder. Tyske virksomheder, som er omfattet af loven, vil nemlig sende krav videre ned i deres leverandørkæder.

Ifølge en analyse fra DI eksporterer mere end 10.000 danske virksomheder til Tyskland, hvilket giver grobund for henved 115.000 danske arbejdspladser. Det er derfor utvivlsomt, at tiltag som den nye lovgivning om due diligence også påvirker danske virksomheder.

Hvem er omfattet?

Det første år (2023) vil lovgivningen omfatte virksomheder med mere end 3.000 ansatte. Fra 2024 vil lovgivningen omfatte virksomheder med mere end 1.000 ansatte. Due Diligence forpligtelserne gælder fuldt ud for virksomhedens egne aktiviteter samt direkte og indirekte leverandører. Det inkluderer alle trin i Tyskland og i udlandet, der er nødvendige for at fremstille produkterne og levere tjenesterne, fra udvinding af råmaterialer til levering til slutkunden.

Hvordan kommer vi i gang?

Den danske virksomhed LINAK producerer mekaniske hæve/sænke enheder (aktuator) til borde, senge og meget andet. LINAK blev i januar 2022 kontaktet af en stor kunde i Tyskland, som ville vide, hvad LINAK havde tænkt sig at gøre for at leve op til den kommende lovgivning i Tyskland. Selvom LINAK i mange år har arbejdet med ansvarlig virksomhedsførelse, så gav henvendelsen fra den tyske kunde anledning til en ny og målrettet indsats for at kunne leve op til de nye krav.

Gennem arbejdet med deres ”Supply Chain Act” har LINAK optimeret deres samarbejde med deres underleverandører og styrket dialogen omkring risikovurdering i deres forsyningskæder. Arbejdet har også rustet LINAK til den kommende lovgivning fra EU om due diligence (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD).

DI kan hjælpe jer på vej

I DI er vi selvfølgelig klar til at hjælpe jer på vej i arbejdet med due diligence. Derfor har vi også iværksat flere initiativer, som i løbet af året vil resultere i nogle konkrete værktøjer til vores medlemmer. Du kan dog allerede tage de første skridt i dag:

  1. Skab dig et overblik over hvad din virksomhed allerede gør og har i form at politikker, code of conduct, leverandørkrav og andet, som bidrager til, at I har orden på jeres forsyningskæder.
  2. Spørg dig selv, hvor i mine forsyningskæder kan der være særlige risici i forhold til miljø og menneskerettigheder. Kortlæg hvor i forsyningskæden det kan være og hvem der er de primære aktører.
  3. Ræk ud til relevante kunder og leverandører og start en dialog med dem. Hvad forventer din kunder, at du skal kunne dokumentere i forhold til due diligence, og hvordan kan du evt. hjælpe dine leverandører i deres rejse med at blive mere bæredygtige.

Læs også: Skelsættende direktivudkast endnu langt fra praksisklar

 

Fakta

Mere information om Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz

Her kan du læse mere om ”LkSG”, men du er også meget velkommen til at kontakte os for spørgsmål

Se mere om DI’s arbejde med virksomheders samfundsansvar og bæredygtighed

Hvis du er interesseret i at følge vores arbejde med Corporate Sustaniability Due Diligence Directive, kan du kontakte os for at blive del af vores følgegruppe på området.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold