08.02.23 DIB Blog

DIs USA chef: Bekymrende budskaber i state of the union tale

Der blev nok malet et lidt for rosenrødt billede af tingenes tilstand, da USA’s præsident Joe Biden holdt sin ”state of the union” tale, blogger Louis Funder, chef for Dansk Industri i USA.

Natten til onsdag dansk tid holdt den amerikanske præsident Joe Biden sin state of the uniontale.

Den  var utrolig optimistisk på økonomiens vegne. Biden fremhævede gode jobtal, forventning om faldende inflation og en række imponerende investeringer over USA i kølvandet på de store lovpakker, der er gået igennem kongressen.

Det er selvfølgelig et dejligt opløftende budskab, hvis man som virksomhed gør sig forhåbninger på det amerikanske marked det næste år. Men virkeligheden ser anderledes ud for mange virksomheder her ved indgangen til 2023.

Udsigterne peger nemlig på lav vækst, mere skeptiske forbrugere og en lurende recession.

Indtil videre har amerikansk økonomi overrasket positivt, og dansk eksport har haft medvind i 2022 drevet af høje fragtrater og en stærk dollar, der har gjort danske produkter billigere herovre.

Men forventningen blandt virksomhederne er også, at nogle af de negative effekter vil indfinde sig i 2023. Derfor synes jeg, at Biden malede et lidt for rosenrødt billede af tingenes tilstand.

Alt skal foregå i USA

Det er også bekymrende, at Biden i stigende grad lægger vægt på, at al fremstilling og jobskabelse skal foregå i USA. Det er blevet som et adelsmærke for ham.

Det er et emne, som har fyldt meget i den europæiske debat den sidste tid i kølvandet på Bidens store klimapakke, Inflation Reduction Act, som på den ene side har fået ros for at melde USA ind i klimakampen, men omvendt også mødt kritik, fordi støtten er betinget af, at produktionen i et vist omfang sker i USA.

Hørte man Bidens State of the Union tale her til aften, så blev man bekræftet i at det absolut ikke er nogen tilfældighed, at amerikanske virksomheder favoriseres, når midlerne deles ud.

Amerikansk industripolitik er tilbage, og jeg kan godt være bekymret over den meget indadvendte og nationale fokus på, at ting skal produceres i USA med amerikanske arbejdere. Buy American og amerikansk jobskabelse er blevet en rød tråd gennem mange af Bidens forslag, og det vil fortsætte de næste to år – det er helt sikkert.

På sigt er det ikke godt for en lille åben økonomi som vores, hvor vi lever af at handle med verden.

Læs også: DI-topchef: ”En ren katastrofe for den grønne omstilling, at døren smækkes i"

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold