20.02.23 DIB Blog

Principiel dom kan sikre virksomheder mod kopiering i metaverset

Mens mange virksomheder måske end ikke har opdaget et potentielt problem har en amerikansk domstol fældet dom i en principiel sag. Dommen hjælper virksomheder med at beskytte velkendte varemærkerettigheder mod kopiering i ”metaverset”, blogger Mie Nancy Grouleff, Konsulent i DI.

En jury for U.S. District Court for the Southern District of New York har netop afsagt dom, skriver Finans. I kendelsen får det franske modehus Hermès medhold i, at NFT kunstneren Mason Rothschild uberettiget har kopieret Hermès verdens kendte Birkin taske i metaverset.

Juryen gav Hermès medhold i sagen særligt på grund af Rothchild’s indtjeningen fra NFT taske kopierne, og fordi kunderne kunne tro, at det var Hermes selv, der udbød taskerne i metaverset.

Rothschild’s indtjening beviser, at metaverset er her nu i den forstand, at man kan tjene penge på eksisterende varemærker fra den virkelige verden i metaverset.

Læs også: I 2030 kan metaverset erstatte internettet, som vi kender det i dag

Er metaverset relevant for danske virksomheder?

I Dansk Industri oplever vi, at især designtunge virksomheder forsøger at beskytte sig imod kopiering i metaverset. Også fra virksomheder, som på nuværende tidspunkt ikke nødvendigvis har en interesse i selv at være aktiv i metaverset, men som alligevel ønsker at stå stærkere overfor eventuelle krænkelser.

De virksomheder som har registreret deres rettigheder i metaverset fortæller, at de lettere kan opdage krænkelserne i metaverset end i den virkelige verden ved brug af digitale søgemekanismer.  

Hos Den Europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, har de modtaget næsten 7 gange så mange varemærkeregistreringer med beskyttelse i metaverset i 2022 som i 2021. Det beviser om noget, at metaverset er et digitalt univers som skal tages alvorligt.

I DI tror vi på, at metaverset er kommet for at blive og det fra nu af kun bliver større og mere anvendt af både forbrugere og virksomheder. 81 procent af 72 eksperter forudser i et studie fra Copenhagen Institute for Future Studies, at allerede i 2030 bliver det ligeså vigtigt at være til stede i metaverset, som det i dag er vigtigt at have en hjemmeside.

Læs også: I 2030 bruger du 5,6 timer om dagen i ”metaverset”

Beskyt jeres navn i metaverset

Selvom en virksomhed måske ikke i klassisk forstand har noget at gøre i den digitale verden, bør virksomheder alligevel overveje, om de bør sikre deres varemærkerettigheder - eksempelvis navn og logo - i metaverset. Virksomheder vil nemlig stå langt stærkere med en registrering i metaverset end ingen registrering.

I den forbindelse bør virksomheder også overveje, hvilken skadevirkning det vil have for deres brand, hvis en tredjemand udnytter det, især hvis kunder troede, det var virksomheden selv, der stod bag varemærket, når det i virkeligheden var en krænker.

Netop dét var tilfældet i sagen om Hermès, som viste, at et varemærke fra den virkelige verden også har værdi i metaverset. Det bliver spændende at se, om Rothschild anker sagen!

Som medlem af DI er du altid velkommen til at kontakte konsulent Mie Nancy Grouleff på 3377 3638 for at høre nærmere om beskyttelsen og håndhævelsen af immaterielle rettigheder.

Fakta

Tre opfordringer og mere info fra DI:

  1. Undersøg hvordan dine rettigheder er sikret i metaverse
  2. Overvej at sikre dine rettigheder i metaverse
  3. Overvej at skabe og sælge NFT’er (Non-fungible tokens) eventuelt baseret på eksisterende produkter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold