12.06.24 DIB Blog

På Folkemødet praktiserer vi Grundloven i sin reneste form

I sidste uge fejrede vi grundlovens 175-års fødselsdag – vores ret til ytringsfrihed, religionsfrihed og forsamlingsfrihed. Når Folkemødet for fjortende gang slår dørene op, er det her, vi praktiserer grundloven i sin reneste form, blogger Mette Østergaard, public affairs- og kommunikationsdirektør i Dansk Industri.

Jeg glæder mig i disse timer, hvor jeg for første gang kan se frem til at deltage på Folkemødet i min nye rolle som public affairs- og kommunikationsdirektør i Dansk Industri. Folkemødet har etableret sig som et af de fineste eksempler på et rum, hvor der kan føres nære og direkte samtaler mellem folket og magthavere.

Retten til den gode demokratiske samtale er ellers blevet sat på prøve de seneste måneder. Senest med det fuldstændige uacceptable overfald på statsminister Mette Frederiksen i weekenden. Et overfald, der desværre skriver sig ind i række episoder af vold mod folkevalgte.

Men mængden af verbal vold er desværre også stigende. Se blot eksemplerne fra de seneste måneder.

Videoer af Lars Løkke Rasmussen, der bliver overdøvet på Københavns Universitet, kapringen af Kvindernes Internationale Kampdag på Vega og 1. maj i Fælledparken.

Det liberale demokrati er ikke længere den oplagte løsning for alle. Nogle tyer hellere til andre metoder for at udtrykke den holdning, som de mener, er den eneste rigtige. Gerne uimodsagt.

Det vil derfor nok være den mindst overraskende forudsigelse, når jeg allerede nu spår, at demonstranter vil kapre debatarrangementer på Folkemødet i år. Derfor var det også ualmindelig dårlig demokratisk dømmekraft, da Folkemødet udsendte, hvad der bedst kan beskrives som en manual til demonstranter om, hvordan de bedst afbryder og ødelægger arrangementer på Folkemødet.

Det var en eklatant fejl fra Folkemødets ledelse, og der er ingen tvivl om, at Folkemødet skal finde en balance, hvor ytringsfriheden og retten til at demonstrere respekteres, uden at det går ud over muligheden for en konstruktiv og respektfuld debat. Ellers bliver den respektfulde debat for de mange erstattet med larmende anarki, der styres af de få. 

Det vil være vejen til enden for Folkemødet. Lad os derfor bruge dette års Folkemøde som en påmindelse om, hvorfor vi samles på Bornholm. Til respektfuld dialog, hvor modsætninger mødes.

Det skylder vi hinanden at passe på.

Rigtig godt Folkemøde!

Her kan du se programmet for DI på Folkemødet 

Stay up to date

Receive DI Business News – our weekly newsletter in English with relevant business news, political analyses, key indicators and invitations to events, courses and business-related networks.

Sign up