05.03.25 DIB Blog

Her er DI’s hjælp til cirkulær omstilling

I DI har vi en række konkrete tiltag og ressourcer, der kan støtte virksomheders omstilling til cirkulær økonomi, blogger teamleder Iben Kinch Sohn.

Mange danske virksomheder er godt i gang med at omstille sig til cirkulær økonomi.

Det kan man forvisse sig om i vores casebank, som  er en guldgrube af inspirerende eksempler på, hvordan virksomheder har integreret cirkulær økonomi i deres forretningsmodeller.

På sitet kan man eksempelvis læse om virksomheden Trebo. De sorterer blandet plastaffald for andre virksomheder og vender tilbage med plasttyper med en renhed på næsten 100 procent. En forretningsmodel, som de forventer at kunne udbrede til hele verden. 

Af andre eksempler kan jeg nævne New Loop, der har udviklet et cirkulært pantsystem for genbrug af take away emballage eller NewRetex, der har udviklet sorteringsteknologi til genanvendelse af tekstiler.  

Der er med andre ord mange konkrete ideer og læringer at hente fra virksomheder, der allerede har taget cirkulære skridt.

Læs også: Øldåser bliver til stegepander hos Morsø Jernstøberi

DI’s politik for cirkulær økonomi 

Vores ambition er klar:

Danmark skal være blandt verdens førende cirkulære økonomier med virksomhederne som drivkraft.

Det skal vi, fordi vi står over for stadig større globale udfordringer med geopolitiske spændinger, stigende råvarepriser og voksende afhængighed af import fra tredje verdens lande. I den situation kan cirkulær økonomi være en bæredygtig vækstmodel, idet den fokuserer på genanvendelse, reparation og genbrug af materialer og produkter.

Vi oplever heldigvis, at mange virksomheder har store ambitioner på området. Til dem – og til dem der er nysgerrige og gerne vil i gang - har vi oprettet Netværk for cirkulær økonomi, hvor virksomheder mødes til to-tre fysiske møder årligt samt til ad hoc webinarer om aktuelle temaer.

Gennem netværket kan man eksempelvis få information om den kommende Circular Economy Act, som skal sikre et mere effektivt marked for genanvendte materialer og styrke europæisk resiliens.

Læs også: Clean Industrial Deal skal hjælpe den cirkulære omstilling af Europa 

Meget mere hjælp at hente

For at komme endnu længere er det også vigtigt, at der bliver sat en klar politisk retning for omstillingen i Danmark via en national strategi for cirkulær økonomi med konkrete mål for omstillingen. Det kan bidrage til at skabe skala i virksomhedernes cirkulære løsninger og sikre mere stabile investeringsvilkår.

Heldigvis er der allerede en del hjælp at hente. Det gælder ikke mindst via en ny millionbevilling fra Industriens Fond, som gennem 500 virksomheder skal gøre Danmark til cirkulært epicenter.

Det gælder også programmet Klimaklar Produktionsvirksomhed, der udvides med nye værktøjer og inspiration til at reducere CO2 udledning gennem cirkulær økonomi.

Dertil kommer projektet ”Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger” (se faktaboks nedenfor), hvor DI Produktion hjælper virksomheder videre med omstillingen.

Der er med andre ord meget hjælp at hente, og der kommer mere til i de kommende år. Vi glæder os til løbende at hjælpe alt det, vi kan.

Læs også: Her er årets største inspirationskilde til cirkulær økonomi

Kom i gang med CØ

10 projekter om cirkulær produktion og deres kontaktpersoner 

  • Den cirkulære fabrik, Nationalt demonstrationscenter for cirkulære produktionsprocesser bevillingsmodtager Aalborg Universitet, projektleder Thomas Ditlev Brunø.   
  • Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion, bevillingsmodtager Teknologisk Institut, projektleder Peter Rosborg.
  • Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager Teknologisk Institut, projektleder Martha Kathrine Sørensen.  
  • Recirkuler rustfrit stål - en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager DTU, projektleder Niels Skat Tiedje.
  • Cirkulært kompetenceløft - ledelse, innovation, produktion, bevillingsmodtager AMU Nordjylland, projektleder Søren Himmelstrup. 
  • Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager Teknologisk Institut, projektleder Zachary Davis.
  • Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger, bevillingsmodtager Teknologisk Institut, projektleder Emil Sunesen.  
  • Cirkularitet i produktionshallen – Omstil din produktion til cirkularitet, bevillingsmodtager DAMRC, F.M.B.A, projektleder Christian S. Lillelund. 
  • Takeback strategier - Sæt retning for din cirkularitet, bevillingsmodtager MADE, Manufacturing Academy of Denmark, projektleder Christine Aaberg Lauridsen.
  • Remanufactory – Nationalt videnscenter for genfremstilling, bevillingsmodtager DTU, projektleder Tim McAloone

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold