12.03.25 DIB Blog

Lavere selskabsskat kan fremtidssikre Danmark

Selskabsskatten er faldet under hver eneste danske regeringsleder siden (men ikke inklusive) Anker Jørgensen. Mette Frederiksen bør også snart slutte sig til rækken af modige politikere, der har truffet den beslutning, blogger Morten Høyer.

Den internationale konkurrence om at tiltrække virksomheders aktivitet og investeringer er intens. Efter valget af Trump i USA og Merz’ sejr i Tyskland tyder meget på, at konkurrencen bliver endnu hårdere.

For lille Danmark er det helt afgørende ikke at blive hægtet af en kamp, der ikke mindst udkæmpes via lavere selskabsskatter.

I den forbindelse er det vigtigt at vide, at en meget stor del af vores nuværende velstand kan henføres direkte til tidligere regeringers beslutninger om at sænke den danske selskabsskat.

Mange ved måske, at selskabsskatten er blevet sat ned under hver eneste danske regeringsleder siden (men ikke inklusive) Anker Jørgensen.

Undtagelsen er den nuværende statsminister Mette Frederiksen. Hun har været statsminister siden 2019, mens selskabsskatten sidst blev sænket til 22 procent med effekt fra 2016.

Danmark halter efter konkurrenter

Dermed er Danmark nu på vej ind i sit 10. år med uændret selskabsskat. Det er den længste periode i over 40 år uden en selskabsskattelettelse. I verden omkring os har det til gengæld ikke stået stille, og vi halter nu et par procentpoint efter vores nærmeste konkurrenter.

Hvor langt Danmark ender med at måtte sænke sin selskabsskat for at bevare sin konkurrencedygtighed – og hvor hurtigt, det skal foregå – er der ingen, der kan spå om.

Det afhænger nemlig blandt andet hvad det lykkes Trump at gennemføre i USA. Han har erklæret, at han vil lette den føderale selskabsskat til 15 procent. Endnu vigtigere er udviklingen i Tyskland, hvor Merz også forventes at ville sænke selskabsskatten for at gøre det mere attraktivt at være virksomhed i landet. Med det in mente har vi i vores 2030-plan afsat råderum til om nødvendigt at sænke dansk selskabsskat fra 22 procent til 15.

Sænk skatten til 20 procent med det samme

Jeg ved godt, at dette kommer samtidig med, at vi skal i gang med nogle benhårde prioriteringer i forhold til at finde penge til forsvaret. Men økonomisk oprustning er OGSÅ oprustning: Jo rigere, Danmark er, desto stærkere står vi også over for ydre fjender. De øger produktiviteten, stiger i værdikæden og får derfor højere løn. Derfor burde det være en let omgang at sænke skatten. 

Og ja i modsætning til, hvad nogen måske kunne tro, bliver vi som samfund rigere, når selskabsskatten er konkurrencedygtig. Det gælder også for lønmodtagere, for når virksomheders produktivitet stiger, kommer de højere op i værdikæden og kan give højere lønninger.

Da Produktivitetskommissionen for godt 10 år siden så på selskabsskatten, konstaterede de dels, at det er den mest vækstdræbende skat, vi har. Dels at satsen dengang lå nogenlunde fint i forhold til omverden.

Det første er stadig sandt; det sidste er ikke længere sandt. Dermed burde det for et modigt politisk flertal være en let omgang at sænke selskabsskatten til 20 procent. Med mulighed for yderligere lettelser senere.  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Høyer

Morten Høyer

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 4550
  • Mobil +45 2332 6743
  • E-mail moh@di.dk

Relateret indhold