Snyder du din SMV for indtjening?
En særlig gruppe af virksomheder kan i gennemsnit give deres medarbejdere 22 procent mere i løn. Særligt SMV’er er IKKE med i klubben, selv om dem, der er, har meget større omsætning end dem, der ikke er. Den 1. april åbner en ordning, der kan hjælpe, blogger Malene Dall Sørensen, konsulent i DI.
Der er en klar sammenhæng mellem økonomiske præstationer og intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR). Det viser en fælles undersøgelse fra European Patent Office (EPO) og European Union Intellectual Property Office (EUIPO).
Undersøgelsen analyserer forskelle i økonomiske resultater for europæiske virksomheder med (IPR) sammenlignet med virksomheder, der ikke gør sig i den slags.
Og forskellene er hårdtslående:
- IPR virksomheder genererer 23,8% mere omsætning pr. medarbejder
- Deres lønninger er i gennemsnit 22 procent højere
- Hos SMV’er med IPR er omsætningen 44 procent højere pr. medarbejder
Det hører med til historien, at det kun er 1 ud af hver 10 SMV, der har registreret IPR, og heri ligger et kæmpe uforløst potentiale, som vi skylder os selv at hjælpe dem med at forløse!
Flere grunde til værdiskabelsen
Generelt er beskyttelse af virksomhedens immaterielle rettigheder meget værdifuldt for virksomheder. Det er der flere grunde til.
Dels er man beskyttet mod kopiering. Det sikrer, at virksomheden kan udnytte sin opfindelse, uden at andre kan bruge den uden tilladelse.
Derudover vil registrerede patentrettigheder ofte vægte tungt hos investorer, da det giver dem en vished for at virksomheden har eneret til sin teknologi. Det kan være et vigtigt parameter i værdiansættelsen af virksomheden.
Et patent kan desuden give virksomheden en markedsfordel ved at begrænse konkurrencen inden for det område, opfindelsen dækker. Ligesom det kan også åbne for partnerskaber med andre virksomheder, der ønsker at benytte virksomhedens patenterede teknologi.
Gør IPR mere tilgængeligt
Mens der altså utvivlsomt er gode grunde til at beskytte immaterielle rettigheder, er der også grunde til, at så få SMV'er beskytter sig.
Eksempelvis mangler mange SMV’er viden om processerne, og registreringsprocedurerne opleves som komplekse og dyre.
Blandt de 2746 danske SMV'er, der indgår i undersøgelsen, er det kun 6,1 procent, der ejer IPR. I EU som helhed er tallet 9,7.
Derfor vil vi i DI gerne påtage os et større ansvar for at formidle mulighederne, så fordelene fremstår tydeligt også for mindre virksomheder. Samtidig bør vi opretholde støtteordninger og andre offentlige tiltag, der kan hjælpe virksomheder i gang.
Søg patenthjælp fra 1. april
Lykkes vi med det, vil det ikke kun styrke de enkelte virksomheder. Det vil også bidrage til den samlede økonomiske vækst og innovation i Danmark og hjælpe os i konkurrencen med lande som USA, Kina og Japan, som Ifølge WIPO's seneste data topper listen over patentansøgninger.
Et eksempel på en ordning, der hjælper er Patentvoucherordningen, som blandt andet giver støtte til patentrådgivning og hjælp til udarbejdelse af patentansøgninger.
Næste ansøgningspulje åbner tirsdag den 1. april 2025 kl. 09.00 - 14.00, og man kan få dækket op til 75 procent af sine udgifter. Jeg opfordrer alle til at ansøge hurtigt, da erfaring viser, at puljen udtømmes ganske hurtigt.
Ansøg via dette link: Patentvoucher
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.