Karsten Dybvad: Stå sammen om at bringe Danmark fremad
Det er næppe gået nogens næse forbi, at de politiske bølgeskvulp både i landene omkring os og herhjemme i Danmark var lidt voldsommere i 2016 end sædvanligt. Ikke mindst begyndelsen af 2016 var præget af de voldsomme flygtningestrømme, som satte et pres på Danmark og resten af Europa, og som vores regeringer og det europæiske fællesskab var nødt til at håndtere. Af samme grund udviste vi i DI en klar forståelse fra erhvervslivets side for, at vores politikere havde færre kræfter til at prioritere de hjemlige politiske reformer, der skal bringe Danmark videre.
Nu står vi ved indgangen til et nyt år med en ny VLAK-regering, som har lagt et ambitiøst program frem: Danmark skal være et mere velstående land. Det er DI enig i. Regeringen ønsker at gennemføre en politik, som samlet set vil løfte Danmarks velstand med mindst 85 mia. kr. frem mod 2025. Det ønsker DI også – som minimum.
Men hvis Danmark skal blive mere velstående og fremover skal have råd til velfærd i topkvalitet, så kræver det vækst. Og væksten kan kun komme ét sted fra: Vores private virksomheder. Fra DI’s side har vi kvitteret for et stærkt regeringsgrundlag. Nu står det klart – ikke mindst for dem, der oplever den økonomiske virkelighed på klos hold ude i virksomhederne – at der er brug for handling.
Efter en lang periode med stilstand kan vi nemlig registrere en stille, men tydelig optimisme i virksomhederne. En tro på, at vi kan vinde flere nye ordrer og dermed sætte mere gang i hjulene herhjemme. Danmark har brug for, at virksomhederne omsætter den optimisme til flere private arbejdspladser og til nye investeringer, så de i endnu højere grad bliver i stand til at gribe de digitale muligheder. Så vores fælles ambition om at gøre Danmark rigere kan blive indfriet.
Vi står ved indgangen til et nyt år med en ny VLAK-regering, som har lagt et ambitiøst program frem: Danmark skal være et mere velstående land. Karsten Dybvad, Adm. direktør
Men optimismen hviler på to helt afgørende forudsætninger:
For det første skal vi kunne fastholde vores evne til at konkurrere med virksomhederne i landene omkring os. På det seneste er de danske lønstigninger igen blevet lidt højere end konkurrenternes. Det er vigtigt at passe på nu, så vi ikke sætter virksomheders, lønmodtageres og politikeres årelange fælles kamp for at genvinde Danmarks konkurrenceevne over styr.
For det andet skal vi som samfund kunne sikre, at danske virksomheder har dygtige hænder og hoveder nok til at føre ordrerne ud i livet, når virksomhederne faktisk vinder dem.
Derfor er der brug for, at alle Folketingets partier nu står sammen om en politik, som sikrer, at Danmark også i 2017 og fremover skal være et af verdens mest velstående lande, som har råd til at tilbyde sin befolkning et samfund i verdensklasse.
DI og vores virksomheder skal nok blive ved med at gøre alt, der står i vores magt for, at Danmark også i fremtiden er et af verdens bedste lande at drive virksomhed i og et af verdens bedste lande at leve i.