29.01.18 DIB Leder

Karsten Dybvad: SMV’erne er i topform – men de skal bruge folk

Overalt i Danmark har vi dygtige små og mellemstore virksomheder (SMV’er), som hiver ordrer og vækst til deres del af landet. Og heldigvis for det. Langt størstedelen af de danske virksomheder er SMV’er, og dansk økonomi og det danske samfund kunne ikke hænge sammen uden.

Den gode nyhed er, at SMV’erne generelt er i både god form og godt humør. Flere melder her i 2018, at de vil investere mere i den digitalisering, som bliver en stadig mere nødvendig og integreret del af at drive virksomhed. Og samtidig har flere af ­SMV’erne planer om at søge ud på nye markeder – ikke mindst til de store muligheder på det kinesiske marked. Begge dele lover godt for Danmark, for dansk vækst og for danske job.

Udenlandske medarbejdere er kun en del af svaret på, hvordan vi løser virksomhedernes behov for dygtige folk. Karsten Dybvad, Adm. direktør

Den dårlige nyhed er, at de høje ambitioner hos virksomhederne kun kan blive til virkelighed, hvis der er hænder og hoveder at få. Og her løber mange SMV’er ind i den barriere, som virksomhederne i dag fremhæver som den største trussel for deres vækst: Manglen på medarbejdere.

Mange SMV’er bliver særligt hårdt ramt, fordi de ikke på samme måde som de helt store virksomheder kan brande sig som en kendt arbejdsplads – eller selv har HR-kompetencerne til at kunne rekruttere i udlandet, når der ikke er danske kandidater at få. Så hvad gør vi? Først og fremmest er der behov for, at vi i Danmark anerkender manglen på medarbejdere som en fælles udfordring for hele vores samfund – og ikke bare som virksomhedernes problem. Når danske virksomheder over hele landet søger forgæves efter medarbejdere, så rammer det os alle, fordi virksomheder må sige nej til ordrer. Og så går vi alle glip af vækst og velstand her i landet.

Ofte møder DI påstanden om, at virksomhederne kun ønsker bedre adgang til at kunne ansætte udenlandske medarbejdere for at betale mindre i løn. Men de udenlandske ansatte er omfattet af præcis samme overenskomster og lokalaftaler som deres danske kolleger. Så for virksomhederne er det ganske enkelt et spørgsmål om, hvorvidt de har hænder og hoveder til at kunne levere på nye ordrer eller må takke nej.

Udenlandske medarbejdere er kun en del af svaret på, hvordan vi løser virksomhedernes behov for dygtige folk. Politikere, jobcentre og virksomheder skal arbejde bedre sammen om at sørge for, at flere danske ledige og mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan få en jobchance – til gavn for både dem selv og for virksomhederne. Og så skal vi sammen sørge for at få uddannet endnu flere dygtige faglærte på de områder, hvor der bliver brug for dem. Mange mindre virksomheder løfter allerede et stort uddannelsesansvar. Men der er behov for, at virksomhederne samlet set tager et endnu større ansvar for at uddanne de faglærte, der er så afgørende for at gøre ordrer til virkelighed.

Her ca. ti år efter, at den internationale økonomiske krise ramte, er danske SMV’er tilbage i topform. Med tro på fremtiden og lyst til at investere. Allerede nu – og i de kommende år – skal vi derfor kæmpe hårdt for, at der er dygtige hænder og hoveder nok til at indfri virksomhedernes ambitioner om vækst og udvikling.

Karsten Dybvad
Skrevet af:

Karsten Dybvad

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk