28.02.18 DIB Leder

Karsten Dybvad: Fuld fart på dansk økonomi – pas nu på

Det går godt for dansk økonomi og for danske virksomheder. Faktisk buldrer det derudad. Efterspørgslen stiger på markeder over hele verden, og vores virksomheder er dygtige til at hive ordrerne hjem.

DI’s nye økonomiske prognose viser, at vi i Danmark kan se frem til 60.000 flere job i løbet af 2018 og 2019. Det er ganske enkelt en fantastisk udvikling, som betyder, at virksomhedernes succes giver store jobmuligheder for danskerne – og penge til at finansiere vores samfund og vores velfærd.

Men hele det danske samfund – ikke mindst vores politikere – må også se i øjnene, at uden flere medarbejdere har opsvinget en udløbsdato. Lige nu nyder vi som samfund stor gavn af, at et ansvarligt politisk flertal med tilbagetrækningsreformen handlede i tide. Samtidig har virksomhederne kunnet fylde nogle af de ledige huller med udenlandske medarbejdere fra især Europa. Det er der – heldigvis for dansk økonomi – bedre muligheder for i dag sammenlignet med 2007, hvor vi stod i en tilsvarende situation med mangel på medarbejdere.

Hvis ikke det havde været for de to ting – dygtige udenlandske medarbejdere og de mange flere arbejdsdygtige ældre, som bliver flere år i job – var opsvinget for længst løbet ud i sandet. Det er i høj grad også takket være de rettidige beslutninger om reformer, at vi kan se frem til at fortsætte med at skabe så mange job de kommende år.

Den nuværende udvikling i økonomien kan kun fortsætte, så længe der er mennesker nok på arbejdsmarkedet – både danske og udenlandske medarbejdere – til at gribe de muligheder, som fremgangen i Danmark og på vores eksportmarkeder giver. Karsten Dybvad, Adm. direktør

Med vores nye prognose kan vi se, at danskernes privatforbrug for alvor er ved at komme op i fart. DI forventer den højeste vækst i privatforbruget i 12 år. Det er en god nyhed, for det viser, at danskerne for alvor har fået optimismen tilbage – og at medarbejderne klart mærker positive gevinster ved, at det går godt for vores virksomheder. Men øget forbrug betyder også mere kul på økonomien.

Derfor er vi også nødt til at sige: Den nuværende udvikling i økonomien kan kun fortsætte, så længe der er mennesker nok på arbejdsmarkedet – både danske og udenlandske medarbejdere – til at gribe de muligheder, som fremgangen i Danmark og på vores eksportmarkeder giver. Og hvis forbruget tager til, må vores politikere forholde sig til, at vi skal have et helt andet fokus på behovet for en stram finanspolitik, der – som minimum – ikke øger de offentlige udgifter.

Det nytter med andre ord ikke noget, at Folketinget bruger penge, som øger efterspørgslen efter de medarbejdere, som danske virksomheder allerede er ved at løbe tør for. Med mindre politikerne samtidig er klar til at sikre, at vi faktisk kan få flere hænder og hoveder til virksomhederne.

Ethvert opsving har en udløbsdato. Men med rettidig omhu og kloge, politiske beslutninger, kan regeringen og Folketinget gør meget for at sikre, at danske virksomheder og deres medarbejdere kan fortsætte den flotte fremgang i dansk økonomi flere år endnu.

Karsten Dybvad
Skrevet af:

Karsten Dybvad

Relateret indhold