Foto: Per Morten Abrahamsen
27.09.18 DIB Leder

Karsten Dybvad: Lad os bringe Danmark fremad

Danske virksomheder mangler medarbejdere, så de kan fortsætte med at gøre nye ordrer og vækst til virkelighed. Det var det entydige budskab, da vi holdt DI Topmødet 18. september, og behovet for at løse den udfordring virker også til at stå stadig klarere for vores politikere.

I begyndelsen af september indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget en aftale om en bedre jobindsats, der giver kommunerne lidt mere metodefrihed i opgaven om at få borgere i job. Til gengæld bliver der fulgt op på de kommuner, som halter bagefter med indsatsen.

Det er vigtigt, for vi har historisk gode muligheder for at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i gang. Derfor gælder det også om at følge op på den nye aftale ved at sørge for, at mange flere kontanthjælpsmodtagere bliver erklæret jobparate – og dermed også bliver mødt med krav om at forsørge sig selv gennem et arbejde.

Men – som vi i DI har understreget igen og igen: Vi kan ikke klare os uden hjælp udefra. Danske virksomheder har brug for også at kunne ansætte dygtige medarbejdere fra udlandet, hvis vi skal kunne fortsætte med at hive ordrer, job og velstand til Danmark.

Læs magasin med tema: På job i Danmark

Danske virksomheder har brug for at kunne ansætte dygtige medarbejdere fra udlandet. Karsten Dybvad, Adm. direktør

Derfor er det godt nyt for virksomhederne, at regeringen er på vej med en strategi for international rekruttering, som skal gøre op med mange af de benspænd, der rammer vores virksomheder, som ansætter udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU. Samtidig vil regeringen ifølge statsministeren også åbne op for, at flere kvalificerede udenlandske medarbejdere kan få adgang til at arbejde i Danmark.

Socialdemokratiet har tilkendegivet, at partiet ikke vil være med til sænke den såkaldte beløbsordning. Til gengæld er de åbne for sammen med regeringen at gøre det mindre bøvlet at rekruttere medarbejdere uden for EU.

Det samlede billede er, at vi på ingen måde er i mål med at løse opgaven med at sikre nok dygtige medarbejdere til danske virksomheder. Men vi kan nå det endnu.

I den kommende tid har virksomhederne selv en gevaldig opgave med at sørge for at skabe flere praktikpladser på alle de områder, hvor virksomhederne får brug for dygtige faglærte. Og til gengæld har politikerne en opgave med at sørge for, at vi både får flere mennesker uden for arbejdsmarkedet i gang – og at det bliver nemmere at supplere med kvalificerede medarbejdere udefra, hvad enten de kommer fra Europa eller resten af verden.

Ethvert opsving har en udløbsdato, og uden flere dygtige folk til vores virksomheder rykker den udløbsdato tættere på. Men der er stadig god grund til at være optimist på Danmarks vegne frem for at være dommedagsprofet.

Vi kan og skal fortsætte den gode udvikling for Danmark, og både politikere, medarbejdere og virksomheder har gang på gang vist, at vi kan stå sammen om at bringe vores land fremad, når det gælder. Vi har et åbent vindue nu for at skabe arbejdspladser og vækst. Lad os udnytte det.

Relateret indhold