Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen tiltrådte 15. august og har fire konkrete indsatsområder fra første dag på jobbet: Mød kunderne, vær synlig, opbyg samarbejde med politikere og ministre samt at sikre DI den bedste holdopstilling.

Foto: Sif Meincke
16.09.19 DIB Leder

Lars Sandahl Sørensen: Kunderne først i DI

15. august tiltrådte erhvervsmanden Lars Sandahl Sørensen som ny adm. direktør for DI – Dansk Industri. Han varsler en offensiv og omstillingsparat erhvervsorganisation, der skal sikre kunderne maksimal værdi for pengene.

Over 11.000 medlemmer med mere end en million arbejdspladser her af halvdelen i Danmark. Et omdrejningspunkt for dansk erhvervsliv, der skaber værdi for 550 mia. kr. om året til gavn for Danmark. Rekordmange nye medlemmer i første halvår af 2019.

Succesen for landets største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri, har flere målepunkter. Men hvad der var godt i går er ikke nødvendigvis godt i morgen.

Sådan lyder mantraet for DI’s nye topchef, Lars Sandahl Sørensen. Han henviser til, at verden og virksomhedernes forretningsbetingelser ændrer sig ekstremt hurtigt. Klimaagendaen, konkurrencesituationen, digitalisering, handelskrige, brexit og en ny dansk regering er blandt de faktorer, som kan flytte målet for succes med kort varsel.

15. august tog Lars Sandahl Sørensen plads i førersædet på Rådhuspladsen i København, hvorfra han skal navigere landets mest indflydelsesrige erhvervsorganisation igennem forandringerne til medlemmernes og Danmarks bedste.

Og DI’s nye adm. direktør kender i høj grad til håndtering af forandringer fra sin egen karriere. For første gang i DI’s nyere historie har bestyrelsen valgt en erhvervsmand til at stå i spidsen for organisationen. 56-årige Lars Sandahl Sørensen har i 16 år været erhvervsleder primært hos ISS og SAS, og han har i 23 år arbejdet uden for landets grænser. Dertil blev han medlem af DI’s forretningsudvalg i 2018. Og så er han et erklæret konkurrencemenneske, hvilket privat gjorde ham til elitesvømmer i ungdomsårerne.

– Jeg er vant til hver eneste dag at skulle kæmpe fra hus til hus for at sikre en større markedsandel, en bedre indtjening eller øget effektivitet for at være konkurrencedygtig. Jeg kommer med et mind-set, hvor man hele tiden driver virksomhed med henblik på kontinuerlig forbedring, fortæller han.

Fra medlemmer til kunder

DI-chefens baggrund slår også igennem, når han beskriver DI’s position og formål. Organisationens medlemmer er ”kunder” og ”ejere”, der har krav på den vare, de betaler for.

– Vores ejerkreds og kunder er de virksomheder, som har etableret DI, der har en fantastisk historik gennem mange årtier. Dem er vi ydmyge overfor, og til dem skal vi levere en relevant vare i høj kvalitet, hvor virksomhederne kan påvirke os i den retning, de ønsker, siger han og tilføjer:

– Det handler om at blive valgt til og ikke valgt fra. Og man bliver kun valgt til, hvis man er relevant. Og der har jeg været i den kontante skole som erhvervsleder i mange år, hvor man jo hele tiden kæmper for at blive valgt til af kunderne og andre interessenter.

DI skal derfor være omstillingsparat og være i stand til at bevæge sig hurtigt nok hele tiden og tage bestik af udviklingen med kort varsel.

– Vi har de bedste forudsætninger for at blive valgt til, fordi kernen i DI er de mange kompetente, vidende og troværdige medarbejdere, som er tæt på virksomhederne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI Business magasin om DI's 2030-plan

De første 100 dage

DI-direktøren har selv fire konkrete områder, han prioriterer fra dag ét:

Lars Sandahl Sørensen vil møde så mange kunder som det bliver muligt, blandt andet ved at komme rundt til virksomhederne i Dansk Industris 18 regionalforeninger.

Dertil skal han være synlig og aktiv på samfundets aktuelle agendaer, hvor han markerer Dansk Industris mærkesager. Den grønne omstilling er en af disse.

Tredje indsatsområde bliver at opbygge og udvikle et konstruktivt samarbejde med Danmarks nye regering, de øvrige partier og embedsværket for at finde samarbejds­flader til gavn for erhvervslivets vilkår og dermed Danmark.

Sideløbende vil Lars Sandahl Sørensen som det fjerde område gennemgå Dansk Industri, så han sikrer den bedste holdopstilling til at rykke hurtigt og dynamisk til kundernes fordel.

Klar kant og synlighed

Lars Sandahl Sørensen afløser Karsten Dybvad, der forlod DI i december 2018. Siden har DI’s øvrige direktion sikret en fast hånd på rattet i en turbulent tid med Europa-­Parlaments- og folketingsvalg, handelskrige og brexit. Rollen som adm. direktør er dog vigtig for at udstikke en retning og markere den retning tydeligt overfor samfundet og DI’s 11.000 medlemsvirksomheder.

Derfor vil Lars Sandahl Sørensen også være synlig – og han lover klar kant i DI’s position.

– Det her job kan man ikke have, hvis man altid vil stå øverst på popularitetslisten. Der er brug for at sige til og fra for at være relevant for samfundet, også selv om dele af erhvervslivet ikke bryder sig om det. Og hvis jeg skal tage hensyn til alle interessenter konstant, har jeg jo fået mundkurv på, siger DI-direktøren.

Som eksempel nævner Lars Sandahl Sørensen debatten om grænsen for direktørlønninger.

– Som erhvervsleder kender jeg jo alle argumenterne for, at høj løn og bonus er i orden, for det er jo virksomhedsejernes egne penge, det handler om. Men det kan blive for ekstremt i et samfund som vores, hvor lighed er en mere grundlæggende værdi end i eksempelvis USA og Storbritannien, siger han og uddyber:

– Virksomheder skal overveje de signaler, der sendes. En direktørs løn må gerne være meget høj, men den skal grundlæggende være til at forklare. Og ledelsen skal kunne stå klart på mål for den. Virksomhederne skal være lydhøre over for, at balancen er en anden i Danmark, end den kan være i andre lande, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s nye topchef har styrket organisationens synlighed fra dag ét, blandt andet med interviews i flere større medier. Det første større møde med medlemmerne er ved DI Topmødet 17. september, hvor han møder flere end 1.000 DI-virksomheder og interessenter ansigt til ansigt. Synlighed gør det ikke alene, slutter DI-chefen:

– Jeg bliver ikke kun målt på, hvad jeg siger – men også på hvad jeg gør. Og sådan skal det være. 

 

Topleder om Lars Sandahl Sørensen: 

Lone Fønss Schrøder, adm. direktør, Concordium

Kender Lars Sandahl  Sørensen fra NKT’s bestyrelse, luftfarten og kapitalfonden Cevian Capital

– Med erfaringer fra ISS, SAS, bestyrelsesposter hos blandt andet NKT og arbejdet for Cevian har Lars en international forståelse for at drive virksomhed. Han ved derfor, hvor hurtigt transformationer foregår. Og han kender behovet for at træffe beslutninger i en fart, når man arbejder globalt. Det vil kunne gavne Dansk Industris virksomheder, hvor vi helst skal have endnu flere til at eksportere, siger Lone Fønss Schrøder.

Og så har Lars Sandahl et vigtigt aktiv i sin personlighed.

– Lars bidrager altid med en positiv energi, og det betyder meget, når der er mange stakeholders. Han forstår at puste en positiv og smittende energi ind i forskellige større forløb. Og når man på tomandshånd har en samtale med ham, er hans store styrke dialogen. Han taler ikke til dig men med dig, og det har stor værdi, siger Lone Fønss Schrøder. 

 

Topleder om Lars Sandahl Sørensen:

Vagn Sørensen, bestyrelsesformand, FLSmidth

Har samarbejdet med Lars Sandahl siden de begge var ansat hos SAS for
15 år siden.

– Dansk Industris medlemmer får i Lars en topchef med bred erfaring fra at drive forretning, hvor fokus på kunders tilfredshed altid har været en vigtig faktor. På det punkt er luftfartsbranchen et godt afsæt, fordi industrien er igennem betydelige omstillinger, der kræver interesse i samfundets tendenser og evnen til at forhandle svære løsninger på plads, siger Vagn Sørensen.

Læg dertil, at den nye DI-direktør har et vindende væsen, hvor målet om at finde løsninger vinder over personlige kæpheste.

– Lars graver sig ikke ned i et hjørne. Han er pragmatisk og en praktiker, der lytter til modparten, tager bestik af situationen og går efter at finde et resultat, hvor enderne mødes, siger Vagn Sørensen.

Dertil har han et bredt netværk og kan begå sig både på de bonede gulve såvel som i værksteder og produktion. Og så er Lars Sandahl et konkurrencemenneske.

– Dansk Industris konkurrence om medlemmer vil helt sikkert være en faktor, der også motiverer Lars, siger Vagn Sørensen.

 

Topleder om Lars Sandahl Sørensen:

Jeff Gravenhorst, adm. direktør ISS Group

Ansatte i 2010 Lars Sandahl Sørensen som global salgsdirektør for ISS World.

– Lars har en positiv, åben og holistisk tilgang til forhandlinger og opgaver. Han er drevet af at skabe resultater med en respekt for andre og deres ønsker. Når Lars sætter sig ved bordet, er der ikke kun en enkelt vinder. Alle parter skal have noget med derfra, uanset om det er kunder, leverandører eller medarbejdere. Og den tilgang tager han med i sit job hos Dansk Industri, forventer Jeff Gravenhorst.

Dansk Industri sikrer et samlet erhvervsliv og arbejdsmarked, med tæt kontakt til det politiske system.

– Her vil Lars’ baggrund som erhvervsmand spille godt ind, med hans fokus på virksomhedernes konkurrenceevne og hvad der er bedst for Danmark og for vores samfund, siger Jeff Gravenhorst.

Dertil har Lars Sandahl stor erfaring med, at arbejde med det danske arbejdsmarked og den danske model.

– I SAS har han siddet i svære forhandlinger, hvor det er lykkedes ham at få en gensidigt fordelagtig aftale på plads mellem parterne, siger Jeff Gravenhorst.

Blå bog

Lars Sandahl Sørensen, 56 år

·         15. august 2019: Adm. direktør Dansk Industri

·         2018: Medlem af DI’s forretningsudvalg

·         2015: Koncerndirektør for SAS Group

·         2012: Associeret og seniorkonsulent, 
PE Investors & Capital Funds/
Partner, Flensby & Partners

·         2010: Koncerndirektør i ISS World

·         2003: Adm. direktør for SAS International

·         1996: Adm. direktør VisitDenmark

·         1990: Chefkonsulent Dansk Industri

·         1987: Handelsattaché i Udenrigsministeriet

·         Har i 20 år været medlem af bestyrelser 
i danske og udenlandske virksomheder.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret