Foto: Sif Meincke
21.01.20 DIB Leder

Lars Sandahl: Europa skal kæmpe for sin plads i verden

Leder: Europa-Kommissionens næstformand, danske Margrethe Vestager, siger det meget klart i dette nummer af DI Business: ”... hvis du inviterer folk, så forventer du at blive inviteret tilbage. Og hvis du ikke bliver inviteret tilbage, så holder du op med at invitere.”

Hendes bemærkning gælder ikke blot middagsselskaber, men også for international handel. Kort sagt – skal kinesiske og amerikanske selskaber gøre forretning i Europa, så skal europæiske virksomheder også have de samme muligheder i USA og Kina. Det burde være en selvfølge, men desværre ser vi i disse år, at verdens stormagter i stigende grad gør op med den åbenhed for handel, der i høj grad har sikret verden fremgang siden Anden Verdenskrig.

Læs interview med Margrethe Vestager

I USA er fokus på ”America First” – og i betydelig mindre grad end tidligere på frihandel og samarbejde om globale udfordringer med ikke mindst klimaforandringerne.

I Kina er der iværksat en offensiv industripolitisk indsats, der ikke rummer nogen tvivl om de kinesiske ambitioner om at tage en førerposition i verden, når det gælder teknologiudvikling, digitalisering og økonomisk styrke. Danske virksomheder møder i høj grad denne udfordring på det internationale markeder.

Det er en udvikling, som med god grund bør bekymre danske virksomheder – og danskerne. For vores økonomi, velstand og velfærd er skabt på baggrund af en åben verden med gensidigt åbne markeder, hvor fremgang skabes i fællesskab – ikke gennem enegang. Svaret på udfordringen skal blandt andet findes i EU.

Vi har både brug for et velfungerende indre marked og stærkt og offensivt EU, der kan kæmpe for Europas – og dermed også Danmarks – plads i verden. Derfor er det også meget velkomment, når Margrethe Vestager i dette nummer siger, at hun vil slås for lige konkurrencevilkår – ikke blot i EU, men i hele verden.

Med den rigtige strategi – og en klar, fælles europæisk linje – kan EU være med til at sikre Europas position som en central økonomisk og politisk aktør, som fremmer global frihandel, sund og lige konkurrence mellem virksomhederne – og øget samarbejde om at løse globale udfordringer.

Dansk Industris medlemsvirksomheder og Danmark kan og vil bidrage til dette. Vi kan være med til at finde de digitale og grønne løsninger, der skaber fremgang og løser de store globale udfordringer- fra klima til digital ansvarlighed. Til gavn – ikke bare for Danmark og EU, men for hele verden.

Læs DI Business magasin med tema om EU

Lars Sandahl Sørensen
Adm. direktør, DI

Følg Lars Sandahl Sørensen 
på Twitter @LarsSandahlS

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold