Dansk erhvervsliv har vist vilje og evne til at omstille sig i en grad, så vi er kommet bedre igennem coronakrisen end vores konkurrenter. Det kan og vil vi gøre igen, skriver Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Sif Meincke
16.11.20 DIB Leder

Lars Sandahl: Det bliver en hård vinter

Coronasmitten skal bremses, og smitten skal under kontrol. Men de seneste begivenheder er en skarp påmindelse om, at vi står foran en hård vinter, skriver DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Den seneste tid har bragt dårligt nyt for dansk eksport. Flere af vores vigtigste eksportmarkeder er ramt af stigende coronasmitte, mens vi i Danmark har måttet sætte en bedrøvelig stopper for et stort eksporterhverv og samtidig nærmest har lukket hele Nordjylland af fra resten af Danmark.

Coronasmitten skal bremses, og smitten skal under kontrol. Men de seneste begivenheder er en skarp påmindelse om, at vi står foran en hård vinter.

For det første vil de mange nye restriktioner få økonomien til at gå ned i gear. For det andet vil udviklingen gøre det sværere for danske virksomheder at komme ud i verden og sælge deres varer og tjenester – i særdeleshed i de dele af verden, der nu helt har lukket for indrejse fra Danmark.

Det er tilsammen en cocktail, der varsler en svær tid for mange danske eksportvirksomheder og de mere end 800.000 danske job og den omsætning på cirka 1.300 mia. kr., der er knyttet op på salg til udlandet.

Risikoen for et større økonomisk tilbageslag er i den grad tilstede. Det afspejler sig også i DI’s nye prognose, der vurderer, at vi står foran et fald i eksporten i 2020 på 13 procent. Det vil være det største fald i eksporten siden 1966.

Derfor er det også vigtigt, at vi fortsat er meget opmærksomme på, hvordan vi kan støtte op om eksportvirksomheders aktiviteter – ligesom vi skal tage hånd om eksempelvis alle de virksomheder, der er så hårdt ramt af de hjemlige restriktioner, i særdeleshed i Nordjylland. For eksporten handler det ikke mindst om, at den genstartspakke, der er politisk besluttet, skal ud og virke og vise sin værdi i hverdagen.

Men der kan blive brug for at sætte ind med yderligere hjælp i vinterens løb, hvis smittespredningen fortsætter med at stige, og der kommer flere restriktioner. Derfor er det også positivt, at der er planer om at afsætte yderligere 500 mio. kr. årligt til at støtte op om eksporten.

Bundlinjen er, at kampen mod corona hverken sundhedsfagligt eller økonomisk er overstået. Vi står sandsynligvis over for en svær tid og en hård vinter. Men dansk erhvervsliv har vist vilje og evne til at omstille sig i en grad, så vi er kommet bedre igennem coronakrisen end vores konkurrenter. Det kan og vil vi gøre igen.

Lars Sandahl Sørensen
Adm. direktør, DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold