15.09.21 DIB Leder

Lars Sandahl: Reformernes tid er nu

En økonomi i fremgang er ingen garanti for succes på længere sigt. Der er blandt andet brug for mere arbejdskraft, hvis vi skal være et rigere, friere og dygtigere land, skriver DI's topchef i leder i DI Business magasinet.

”Jeg gider ikke rende rundt og begræde, hvad der er sket. For mig handler det om at omstille virksomheden, så vi kommer stærkere ud på den anden side,” sådan siger Anders Hertzberg, direktør i den dobbelte gazzellevinder, messe­standvirksomheden One Vision i det magasin, du sidder med i hånden.

One Visions historie er et glimrende eksempel på, at selv virksomheder, der er blevet slået omkuld af coronakrisen, klør på, omstiller sig og finder nye veje – også i de hårdeste tider.

Resultatet af virksomhedernes stamina ser vi nu. Økonomien buldrer derudaf, antallet af beskæftigede slår rekord og forbrugernes tillid topper.  Med til historien hører selvfølgelig, at der på mange områder har været et stærkt samarbejde i Danmark. Mellem de private virksomheder og det offentlige Danmark. Fra dansker til dansker.

En økonomi i fremgang er dog ingen garanti for succes på længere sigt. Ja, vi står relativt stærkt set i forhold til mange andre lande i verden, men vi må ikke læne os tilbage i troen på, at nu kører det bare. Udfordringerne og mulighederne tårner sig op.

Læs også: ISS ansætter 125.000 hvert år - men vil gerne have endnu flere

Brug for mere arbejdskraft

Skal vi om 10 år være et rigere, friere og dygtigere land, kræver det reformer. Den gode nyhed er, at regeringen på nogle områder har lyttet til DI og vil sænke dimittendsatsen og øge både de unge og ældres incitament til at trække i arbejdstøjet. Dertil vil regeringen prioritere et permanent forhøjet forskning- og udviklingsfradrag på 130 procent, som DI har kæmpet for i lang tid. Det vil styrke virksomhedernes udvikling til gavn for hele Danmark.

Men der er brug for et endnu større fokus på at øge arbejdsudbuddet. En vej er ved at forhøje efterlønspræmien, der hurtigt vil skaffe tusindvis af hænder, som foreslået af DI. Ligesom beløbsgrænsen skal sænkes, så vi kan få tiltrukket mere nødvendig udenlandsk arbejdskraft. Og så er det vigtigt, at vi ikke straffer iværksætterne ved at hæve aktiebeskatningen, som foreslået af regeringen. 

Skal vi have løst udfordringerne, kræver det, at jagten på breaking news og meningsmålingstyranni på Christiansborg viger for samarbejdet på tværs af Folketinget om at gøre Danmark stærkere.

Tiden til at tage fat på udfordringerne har aldrig været bedre. Ligesom direktør Anders Hertzberg fra One Vision er ved at omstille sin virksomhed til nye tider, så skal Danmark omstilles, så vi står endnu stærkere i fremtiden. Det kræver mod og handlekraft. 

Læs også: Kollerup: Vi skal sikre flere medarbejdere til landets virksomheder

Se med på DI Topmødet 2021

Hele Danmark kan se med, når vi livestreamer DI Topmødet 2021 den 28. september fra klokken 15:00. Oplev Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen, Kasper Hjulmand og mange flere.

Tilmeld dig DI Topmødet 2021

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold