Foto: Puk Petersen
08.03.23 DIB Leder

Desværre kun for to kroners tro på kvinder

Kampen for diversitet og ligestilling får ekstra offentlig opmærksomhed på mærkedagen 8. marts. Men for stadig flere virksomheder – og for os i DI – er det en hovedprioritet 365 dage om året.

– Det er faktisk pinligt få, som er klar med risikovillig kapital til kvindelige startups. Sådan siger Mette Louise Kaagaard, der er adm. direktør for Microsoft Danmark og er med i DI’s Startup Sponsorship Programme på side 6 i det magasin, du her har i hånden.

Hun har en pointe. For hver gang der investeres 100 kroner i danske iværksættervirksomheder, går 90 kroner til virksomheder med mænd i front, 8 kroner til blandede stifterteams, og 2 kroner til virksomheder ledet af kvinder. Det fremgår af en DI-analyse.

 Det er en beskæmmende forskel i troen på kvinder og mænds evner til at starte og lede en virksomhed. For nok er der flere mandlige iværksættervirksomheder, men det kan på ingen måde forklare den store skævhed i investeringslysten.

Mangel på investorer til kvindelige iværksættere er et af de områder, som vi i DI nu gør en ekstra indsats for at rette op på gennem nye partnerskaber, der skal give kvindelige iværksættere bedre adgang til kapital, som beskrevet i dette magasin.

Men ubalancen og manglende diversitet findes på alt for mange områder: I bestyrelser og ledelser, ved generationsskifte, hvor for få døtre tager over, mens der også generelt stadig er nogle traditionelle kønsroller for mænd og kvinder. Ligestillingsminister Marie Bjerre ser et grundlæggende behov for en bredere kulturændring, og som Saint-Gobain Webers chef Sadia Ahmad udtrykker det: Stereotyperne skal lægges væk.

Kampen for diversitet og ligestilling får ekstra offentlig opmærksomhed her på mærkedagen 8. marts. Men for stadig flere virksomheder – og for os i DI – er det en hovedprioritet 365 dage om året. Derfor har vi initiativer som Startup Sponsorship Programme, Fremtidens Bestyrelser og Gender Diversity Pledge, der har konkrete og motiverende løsninger, som vores medlemsvirksomheder kan handle på. I Fremtidens Bestyrelser er databasen over potentielle kvindelige bestyrelsesmedlemmer netop blevet udvidet markant. Og så glæder jeg mig over, at stadig flere virksomheder skriver under på mangfoldighedsløftet Gender Diversity Pledge. For kvindelige iværksættere lancerer vi nu et partnerskab, der åbner døre hos investorer, mens vi også har en række anbefalinger på området.

Som Mette Louise Kaagaard fra Microsoft siger: ”Der er så meget talent i Danmark, vi ikke får på banen”.

Nu skal det ændres. Det vil komme hele samfundet til gavn.

Find jeres næste bestyrelsesmedlem her

Fremtidens Bestyrelser

Alle talenter skal i spil – uanset køn

Gender Diversity Pledge

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold