17.10.17 DIB Nyheder

Bankkontokrav sætter grænsebom for Grundfos’ udenlandske medarbejdere

Et nyt krav om dansk bankkonto er så administrativt tungt, at Grundfos et tæt på at opgive at få sine udenlandske medarbejdere på arbejde i Danmark. Dansk Industri arbejder på en ændring via Virksomhedsforum for enklere regler.

Grundfos i Bjerringbro har de seneste fire måneder haft alvorlige udfordringer med at få en del af sine udenlandsk-ansatte medarbejdere til Danmark.

Det skyldes en stramning i udlændingeloven, som et flertal udenom regeringen vedtog i juni.

- Stramningen betyder, at vores ansatte, der er statsborgere i lande udenfor EU/EØS som f.eks. Singapore, Serbien eller USA, og som løbende skal på arbejde i hovedkvarteret, skal have en dansk bankkonto, forklarer Maj Øhle Storri, der er leder af Grundfos’ Global Mobility Service.

Hun er ansvarlig, når den globale koncern sender medarbejdere rundt mellem de 45 lande, hvor virksomhedens i alt 80 selskaber befinder sig.

- Vi har Grundfos medarbejdere, der er ansat i udlandet men har projekter, der er forankret i Danmark – eller hvis leder sidder her. De medarbejdere har behov for at komme til landet flere gange i løbet af et år. Det kan de ikke længere, medmindre de har en dansk bankkonto, vi kan udbetale løn for de danske arbejdsdage til, siger Maj Øhle Storri.

Helt ude af proportioner

Det gør det ikke nemmere, at de udenlandske ansatte har svært ved at få en dansk bankkonto.

Stramningen rammer nemlig også det såkaldte beløbsspor i fast-track ordning, der ellers skulle gøre det mindre administrativt bøvlet for Danmarks globale virksomheder at håndtere udenlandske medarbejdere

- I praksis er det ikke alle banker, der vil åbne en dansk konto til vores udenlandske medarbejdere. Bankerne er ramt af en ændring i hvidvaskningsloven, men resultatet er, at vi ikke har en dansk bankkonto at udbetale løn for de danske arbejdsdage til, siger Maj Øhle Storri.

Hun forklarer, at Grundfos’ administrative byrder, der er forbundet med at forsøge at få oprettet en dansk bankkonto til den udenlandske medarbejder - og især med at håndtere udbetaling af lønnen til den - er enorme.

- Det drejer sig i mange tilfælde om løn for maksimalt 20 arbejdsdage om året. Men de ressourcer, vi bruger på det, er helt ude af proportioner, siger lederen af Grundfos’ Global Mobility Service.

Både hun og den globale pumpekoncern er frustreret.

- I øjeblikket bliver det sværere og sværere at drive global virksomhed ud af Danmark. Det er frustrerende, siger Maj Øhle Storri.

De ressourcer, vi bruger på det, er helt ude af proportioner. Leder af Global mobility service Maj Øhle Storri, Grundfos

Alternativt flytter de ud

Grundfos er bare en blandt flere af de store danske virksomheder, der opererer globalt - og har den samme udfordring med kravet om den danske bankkonto.

Dansk Industri har derfor været drivkraften bag et forslag, som Virksomhedsforum for enklere regler har sendt videre til regeringen i dag.

- Vi foreslår, at regeringen laver en undtagelse, så beløbssporet under fast-track ordningen ikke er omfattet af kravet om dansk bankkonto, hvis for eksempel Grundfos’ medarbejdere maksimalt er i Danmark sammenlagt tre måneder på et år, siger Linda Duncan Wendelboe, der er chef for DI Global Talent.

Alternativet er nemlig skidt, mener hun.

- I yderste konsekvens risikerer vi at vores danske globale virksomheder flytter afdelinger og stabsfunktioner ud til et land, hvor de rent faktisk kan mødes med deres egne medarbejdere. Det vil være meget uheldigt, siger Linda Duncan Wendelboe.

Forslaget om at få den dansk bankkonto ud af beløbssporet i fast-track ordningen indgår i en større samling af i alt 17 forslag, som har til formål at gøre det enklere for virksomhederne at rekruttere og håndtere udenlandske medarbejdere.

Læs også: Her kan du læse mere og få hjælp til reglerne for skat for udenlandske medarbejdere

Virksomheds- forum for enklere regler

Nedsat i foråret 2012 som et rådgivende organ for regeringen

Arbejder for at gøre det nemmere at drive virksomhed i Danmark ved at mindske administrative byrder og andet bøvl.

Har lige nu særligt fokus på fødevarebranchen

Her kan DI hjælpe

Oplever du byrder og bøvl udover det sædvanlige, så kontakt DI’s repræsentant i Virksomhedsforum for enklere regler:

Dorte Gram Nybroe, chef for SMV og Iværksætteri:

dgny@di.dk eller 33 77 37 69

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold