09.10.17 DIB Nyheder

Kronekursen udfordrer danske virksomheder

Kronen er steget tre procent i værdi over det seneste halve år. Det kan stille virksomhederne ringere i den globale konkurrence. De seneste tal for eksporten viser dog hverken en stigning eller et fald.

De seneste måneder har budt på stilstand i eksporten. Efterspørgslen er stærk på vores eksportmarkeder, men kronekursen kan drille eksportvirksomhederne, siger Dansk Industri i en kommentar til dagens tal for eksporten.

- Eksporten har desværre haft et par måneder med stilstand, men er heldigvis steget ganske pænt over det seneste år. Hvis dansk økonomi skal fortsætte sin fremgang, er det afgørende, at vi henter flere ordrer på eksportmarkederne, siger vicedirektør Kent Damsgaard.

Vareeksporten steg med 0,1 pct. i august. De første otte måneder af 2017 har dermed budt på en fremgang på 5,0 pct. i forhold til de tilsvarende måneder året før. Det viser  nye tal fra Danmarks Statistik  for dansk eksport og betalingsbalance.

- Efterspørgslen på vores eksportmarkeder er ret stærk for tiden, og der er bud efter de varer, som danske virksomheder producerer. Men kronekursen er en udfordring. Kronen er steget tre procent i værdi over det seneste halve år, og det stiller virksomhederne ringere i den globale konkurrence. Det er særligt en udfordring i forhold til USA og flere asiatiske markeder, hvor valutaerne er faldet i værdi, siger Kent Damsgaard.

- Det er vigtigt, at vi er klar til at gribe ordrerne fra udlandet, men det kræver, at der er kvalificerede medarbejdere, som kan løfte opgaverne. Over det seneste år har mere end hver tredje danske virksomhed søgt forgæves efter nye medarbejdere – ikke mindst faglærte. Vi har brug for, at politikerne tager initiativer, som sikrer flere hænder og hoveder til virksomhederne, siger vicedirektør Kent Damsgaard.

775.000 danske arbejdspladser afhænger af virksomhedernes salg til udlandet, og fremgang i eksporten vil blot øge behovet for flere dygtige medarbejdere i vores eksportvirksomheder.

Det er vigtigt, at vi er klar til at gribe ordrerne fra udlandet, men det kræver, at der er kvalificerede medarbejdere, som kan løfte opgaverne. Vicedirektør Kent Damsgaard, DI
Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold