10.10.17 DIB Nyheder

Vækst i verdensøkonomien er godt nyt for danske virksomheder

Opjustering fra IMF giver muligheder for eksportvirksomheder trods stigende kronekurs og mangel på arbejdskraft.

Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, det viser en ny prognose fra IMF. Det er godt nyt for danske eksportvirksomheder. Kronekurs og mangel på arbejdskraft kan gøre det svært at omsætte øget efterspørgsel til nye ordrer.

- Verdensøkonomien er i klar bedring, og der er nu udsigt til fremgang i alle verdensdele. Især i Europa og USA bobler optimismen blandt både forbrugere og erhvervslivet. Det er rigtig gode nyheder for danske eksportvirksomheder, der kan glæde sig over udsigten til den højeste vækst siden 2011, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Særligt i Europa har opsvinget for alvor fået fat. Det giver gode betingelser for at hente nye ordrer på eksportmarkederne, men stigende kronekurs og mangel på arbejdskraft kan gøre det svært for virksomhederne at omsætte den øgede efterspørgsel til flere nye ordrer, siger Allan Sørensen.

- Vi har desværre haft stilstand i eksporten i de seneste måneder. Kronen er steget tre procent i værdi over det seneste halve år, og det stiller virksomhederne ringere i den globale konkurrence. Det er særligt en udfordring i forhold til USA og flere asiatiske markeder, hvor valutaerne er faldet i værdi, siger Allan Sørensen.

- Det er vigtigt, at vi er klar til at gribe ordrerne fra udlandet, men det kræver, at der er kvalificerede medarbejdere, som kan løfte opgaverne. Virksomhederne store udfordring i de kommende år er mangel på medarbejdere. Det vil kunne tvinge virksomhederne til at sige ”nej tak” til nye ordrer – og det vil bremse opsvinget, siger Allan Sørensen.

Efterspørgslen fra udlandet har enorm betydning for udviklingen i dansk økonomi. Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for 1.100 mia. kr. Og eksporten giver anledning til 775.000 arbejdspladser i Danmark.

IMF opjusterer deres skøn for væksten i verdensøkonomien til 3,6 pct. i 2017 og fra 3,7 pct. i 2018. I IMF’s tidligere prognose fra april ventede de en vækst på henholdsvis 3,5 og 3,6 pct.

Det er vigtigt, at vi er klar til at gribe ordrerne fra udlandet, men det kræver, at der er kvalificerede medarbejdere, som kan løfte opgaverne Chefanalytiker Allan Sørensen, DI
Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold