30.11.17 DIB Nyheder

BNP falder, men bare rolig - væksten vender tilbage

Manglende bilsalg og generelt svækket efterspørgsel var med til at tynge BNP – men det er en enlig svale, vurderer DI.

Dansk BNP faldt med 0,6 pct. i 3. kvartal viser dagens tal fra Danmarks Statistik. På årsbasis steg BNP med 1,3 pct.

- Bilsalget gik næsten i stå, mens der var forhandlinger om at omlægge registreringsafgiften, og de øvrige dele af efterspørgslen udviklede sig svagt i tredje kvartal. Begge dele er med til at forklare det fald i BNP, vi ser, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

- Uanset det lille fald i produktionen, er det vigtigt at holde fokus på at gøre opsvinget langtidsholdbart Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

- Faldet kommer dog ikke bag på os. I vores seneste prognose anslog vi, at BNP ville dykke med 0,4 pct. i tredje kvartal, men vi forventer samtidig, at tilbagegangen er forbigående. Køb af nye biler blev jo bare udskudt, virksomhederne venter fortsat fremgang, og beskæftigelsen stiger stadig kraftigt, siger cheføkonomen.

- Uanset det lille fald i produktionen, er det vigtigt at holde fokus på at gøre opsvinget langtidsholdbart. Virksomhederne har svært ved at finde de medarbejdere, de har brug for. Det skal vi hurtigst muligt finde politiske løsninger på, f.eks. ved at hjælpe flere fra kanten af arbejdsmarkedet ud i virksomhederne, siger DI’s Morten Granzau.

- Det vil derfor også være en stor hjælp, hvis politikerne kan lande en fornuftig aftale om lavere skat på arbejde, så det bliver mere attraktivt at yde en ekstra indsats. Det er der nemlig behov for, hvis vi skal undgå, at mangel på arbejdskraft bliver en kæp i hjulet for fremgangen, siger Morten Granzau.

DI vurderer fortsat, at Danmark har udsigt til en vækst på omkring 2 pct. i år, som vurderet i DI’s prognose primo november.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold