09.11.17 DIB Nyheder

DI: Eksporten stiger trods høj kronekurs

Danske virksomheder bryder de seneste måneders dødvande og henter igen nye ordrer på eksportmarkederne.

Dansk eksport løftes af stærk efterspørgsel i udlandet. Mangel på arbejdskraft og stærk kronekurs udfordrer dog eksportvirksomhederne, siger Dansk Industri i en kommentar til dagens tal for eksporten fra Danmarks Statistik.  

- Danske virksomheder bryder de seneste måneders dødvande og henter igen nye ordrer på eksportmarkederne. Efterspørgslen på vores eksportmarkeder er ret stærk for tiden, og der er bud efter de varer, som danske virksomheder producerer, siger vicedirektør Kent Damsgaard.

- Efterspørgslen i udlandet er heldigvis så stærk, at den kan opveje den modvind, som den stærke kronekurs giver eksportvirksomhederne. Kronen er steget i værdi over det seneste halve år, og det stiller virksomhederne ringere i den globale konkurrence. Det er særligt en udfordring i forhold til USA og flere asiatiske markeder, siger Kent Damsgaard.

Vareeksporten steg med 1,4 pct. i september, og for hele tredje kvartal var der en fremgang på 1,5 pct. I samme periode faldt eksporten af tjenester med 2,9 pct., hvilket især skyldes færre indtægter fra søtransport. Det viser de nye tal fra Danmarks Statistik.

Efterspørgslen i udlandet er heldigvis så stærk, at den kan opveje den modvind, som den stærke kronekurs giver eksport-virksomhederne Kent Damsgaard, Politisk direktør

- Der er pt. gode chancer for at hente nye ordrer i udlandet, men det kræver, at virksomhederne har medarbejdere til at kunne løfte opgaverne. Og det kan godt blive et problem, for over det seneste år er det nemlig mere end hver tredje danske virksomhed, der har søgt forgæves efter nye medarbejdere - ikke mindst faglærte. Vi har brug for, at politikerne tager initiativer, som sikrer flere hænder og hoveder til virksomhederne, siger vicedirektør Kent Damsgaard.

775.000 danske arbejdspladser afhænger af virksomhedernes salg til udlandet, og fremgang i eksporten vil blot øge behovet for flere dygtige medarbejdere i vores eksportvirksomheder.

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret