Danmark lander som nr. 63 ud af 65, når det handler om at føle sig godt tilpas i den første tid som udlænding i landet.

Arkivfoto: Torben Klint
01.11.17 DIB Nyheder

Ny undersøgelse: Udlændinge har svært ved at falde til i Danmark

Højtuddannede udlændinge med job i Danmark har sværere ved at falde til end dem, der finder job i lande som Costa Rica og Portugal. Det danske sprog er en væsentlig årsag, og derfor tilbyder virksomheder som blandt andre Haldor Topsøe sprogundervisning til udenlandske medarbejdere i eller udenfor arbejdstiden.

Det er ikke altid nemt at komme til Danmark. Heller ikke selvom du er flyttet hertil, fordi en virksomhed har efterspurgt dit talent. Det viser en undersøgelse fra 2017 lavet af InterNations, som er et online fællesskab for expats verden over.

Danmark er verdens 30. bedste land at være udlænding i, hvis man er kommet hertil for at varetage et højt kvalificeret job. I undersøgelsen fremhæver de adspurgte expats, at en fordel ved Danmark er, at det er et trygt land at leve i.

Alligevel lander Danmark som nr. 63 ud af 65, når det handler om at føle sig godt tilpas i den første tid som udlænding i landet. Hertil svarer de adspurgte expats blandt andet, at det er svært at finde danske venner.

Vi har positive erfaringer med at fastholde de gode udenlandske medarbejdere, når de kan sproget. Jesper Nerlov, forskningsdirektør, Haldor Topsøe

Omkring halvdelen af de adspurgte expats i Danmark synes, at sproget er en barriere for at danne relationer til danskerne. Det viser samme undersøgelse. Samtidig peger den på, at det er nemmere for virksomheder at fastholde medarbejdere, hvis de kan sproget. 

Haldor Topsøe lærer sine medarbejdere dansk

Netop at tilbyde danskundervisning for at fastholde udenlandske medarbejdere har Haldor Topsøe haft gode erfaringer med. Alle nye medarbejdere fra ikke-skandinaviske lande bliver tilbudt 100 timers danskundervisning i arbejdstiden.

- Rigtig mange af vores medarbejdere er højtuddannede, og de kan alle sammen tale engelsk. Derfor kunne man godt spørge, om det overhovedet er nødvendigt at lære dem dansk. Men vi har positive erfaringer med at fastholde de gode udenlandske medarbejdere, når de kan sproget, siger Jesper Nerlov, forskningsdirektør i Haldor Topsøe.

Ud af ingeniørvirksomhedens 1800 ansatte i Danmark kommer 110 fra ikke-skandinaviske lande, og mange af dem er ansatte i virksomhedens forskningsafdeling. På nuværende tidspunkt er 12 medarbejdere tilknyttet danskundervisningsprogrammet, som typisk er en-til-en undervisning.

For 35-årige Thoa Thi Minh Nguyen, som er kemiingeniør og projektleder i Haldor Topsøes forskningsafdeling, var det vigtigt at lære dansk, hvis hun skulle blive glad for at bo i Danmark. 

- Det har helt sikkert gjort noget ved min lyst til at blive her. Jeg føler mig bestemt bedre tilpas efter jeg har lært sproget. Der er mange situationer, hvor det er en fordel, at du kan kommunikere med folk – som for eksempel i mine børns børnehave. Der skal jeg tale dansk for at kunne tale med de andre børn, siger Thoa Thi Minh Nguyen.

Hun er oprindeligt fra Vietnam, men har både studeret og arbejdet i England og Australien. I dag har hun været i Danmark i ni år og er glad for, at Haldor Topsøe gav hende muligheden for at lære dansk. 

Danskundervisning betaler sig

Studieskolen Business, som tilbyder sprogundervisning for virksomheder, oplyser, at omkring 100 virksomheder i øjeblikket er tilknyttet deres undervisning, hvor virksomheden betaler for, at medarbejdere lærer dansk – både i og udenfor arbejdstiden.

- Virksomhederne ved godt, at det kan betale sig at tilbyde sprogundervisning, hvis man vil fastholde en udenlandsk kernemedarbejde, siger Katja Larsen-Davis, som er afdelingsleder i Studieskolen Business.

Katja Larsen-Davis forklarer, at deres kunder er virksomheder indenfor alle sektorer. De underviser både hos virksomheder, hvor medarbejderne taler dansk og engelsk i arbejdsgangen.

Hun vurderer, at det kræver tre til fire lektioner om ugen, hvis man skal arbejde målrettet med at lære dansk.

Læs også: Danmark rangerer lavt i kampe om verdens kloge hoveder

DI til virksomhederne: Tilbyd danskundervisning

Ifølge Linda Duncan Wendelboe, som er chef for Global Talent-afdelingen i Dansk Industri (DI), kan det på sigt have konsekvenser for den danske evne til at tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft, at expats har svært ved at falde til i landet. 

- Vi hører ofte fra internationale medarbejdere, at det kan være svært at falde til i Danmark, og særligt kan det være en udfordring at danne sociale relationer til danskerne uden for arbejdstiden. Det kan have indflydelse på, hvor længe de internationale medarbejdere har lyst til at blive i Danmark, siger Linda Duncan Wendelboe.

DI arbejder for, at udenlandske medarbejdere får den bedst mulige start i Danmark, når de kommer til landet. Blandt andet ved at arbejde for, at expats hurtigt bliver integreret i lokalsamfundet. Men også ved at opfordre til, at de lærer dansk.

- Mange virksomheder prioriterer allerede at skabe plads til danskundervisning i hverdagen og har også forståelse for, at det kan være svært at lære dansk, når man starter i et højspecialiseret job, samtidig med at man bruger meget energi til at lære et nyt land og kultur at kende. Det er en god investering, for det kan bidrage til, at den internationale medarbejder falder godt til i Danmark og har lyst til at blive, siger Linda Duncan Wendelboe.

Relateret indhold