Talentfulde lærlinge skal lave jagerfly i Texas
Tre danske industritekniker-lærlinge er blevet udvalgt til et ophold på den amerikanske flyproducent Lockheed Martins fabrik i Texas. Turen, som Dansk Metal og DI står bag, skal sætte fokus på manglen på faglærte.
Ikke nok med at unge industriteknikere bliver revet væk af danske virksomheder, når de er færdige med deres uddannelse.
Nu får tre af de dygtigste også muligheden for at tage en del af deres uddannelse på den amerikanske flyproducent Lockheed Martins fabrik i Fort Worth i Texas.
En af dem er Robert Løgager Nielsen, der er i lære som industritekniker på VOLA A/S. Han er udvalgt blandt et felt af 18 unge industriteknikere og drager afsted til foråret, hvor han blandt andet skal deltage i produktionen af de nye F35 jagerfly, som Danmark har bestilt 27 af.
- Det er helt vildt. Det havde jeg ikke regnet med, for det er et stærkt felt. Men jeg glæder mig. Det er en helt anden verden i forhold til den, jeg er vant til. Det vil helt sikkert være enormt spændende at komme derover og se, hvordan det foregår, siger 18-årige Robert Løgager Nielsen.
Det vil helt sikkert være enormt spændende at komme derover og se, hvordan det foregår. Robert Løgager Nielsen, Industritekniker-lærling
Vise muligheder med erhvervsuddannelse
Det er Dansk Industri (DI) og Dansk Metal, der i samarbejde med metalvirksomheden Multicut A/S og Lockheed Martin, har gjort det muligt for de tre industritekniker-lærlinge at komme på studieophold i Texas.
- Tillykke til de tre dygtige lærlinge, der forhåbentlig kommer hjem fra USA med rygsækken fyldt med erfaringer, de kan bruge i deres videre arbejdsliv. Danmark har nogle af de dygtigste lærlinge i verden, og jeg er ikke i tvivl om, at Lockheed Martin vil få god gavn af Robert og de to andre unge lærlinge. Der er masser af muligheder for at se verden og gøre karriere som faglært. Det vil vi gerne vise med dette projekt, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.
DI’s adm. direktør Karsten Dybvad håber, at projektet vil vise andre unge, at en erhvervsuddannelse også giver muligheder for at uddanne sig og arbejde i udlandet.
- Det er vigtigt for os at vise, at en erhvervsuddannelse i industrien også giver muligheder for en international karriere. Vores virksomheder har brug for, at flere dygtige unge har lyst til en af de mange spændende uddannelser inden for industrien. Og jeg tror, at vi vil være i stand til at sende mange flere afsted på studieophold i udlandet, siger Karsten Dybvad.
Gider ikke svendebrev
Robert Løgager Nielsen håber også, at hans tur til USA kan sætte ekstra fokus på de danske erhvervsuddannelser.
- Der er ikke så meget pretige i at få et svendebrev mere. Det er selvfølgelig godt for mig, at jeg let kan få et arbejde, når jeg er færdig, men på den lange bane er det ikke godt, når man ikke kan få fat på medarbejdere, siger han.
De tre unge lærlinge er udvalgt af et uafhængigt dommerpanel med faglærere fra en række erhvervsskoler. Indstillingerne har været anonyme, og det var svært for dommerne at vælge blandt de 18 dygtige lærlinge, der var indstillet.
- Det er unge mennesker, der er meget dedikerede i forhold til deres uddannelse. Man kan mærke, at det er lærlinge, der brænder for deres fag, og de bedste ligger på et meget højt niveau, siger medlem af dommerpanelet Henrik Nielsen fra Learnmark.
Danske industriteknikere i USA
- Industriteknikere arbejder i jern- og metalindustrien, hvor de bl.a. fremstiller og vedligeholder maskiner, maskindele og produktionsanlæg.
- Opholdet: To måneders ophold (maj og juni 2018) ved Lockheed Martin i Fort Worth i Texas, USA.
- Samarbejdspartnere i projektet: Dansk Metal, Multicut og Lockheed Martin.
- Antal indstillinger: 18
- Antal lærlinge, som kommer afsted: 3
Dommerpanelet:
- Henrik Nielsen, Learnmark
- Henning Hansen, NEXT Udd. København
- Kasper Moesgaard, Herningsholm
- Niels Bylund, MI/IU (panelansvarlig)