Branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne, fremviser sammen med Force Technologys direktør Juan Farré en nichedrone til  inspektion i ny testfacilitet i Hørsholm. Foto: Sif Meincke

08.12.17 DIB Nyheder

Test din virksomhed til succes på fremtidens internet

Rådgivervirksomheden Force Technology er klar med et nyt center, der skal hjælpe danske virksomheder med at udnytte mulighederne, når alt fra vaskehaller til samlebånd kommer online. Godt eksempel på, at rådgivere søger nye veje til at hjælpe deres kunder, mener DI Rådgiverne.

Dimser og dimsedutter i alle afskygninger er på vej til at komme online. Det giver fantastiske muligheder for danske virksomheder, der både kan bruge Internet of Things – IoT i daglig tale – til at udvikle nye produkter og services og til at optimere produktionen.

Derfor viser danske virksomheder også stor interesse for emnet. Men på rådgiversiden er der også stor uvished om muligheder og begrænsninger, sikkerhedsforhold og lovgivningsmæssige begrænsninger og usikkerheder.

Force Technology er en af de virksomheder, der rådgiver om IoT, og til det brug har virksomheden netop åbnet Nordic IoT Center, som kan hjælpe virksomheder med rådgivning, vidensdeling og med at finde de rette samarbejdspartnere. Desuden er der etableret testselv-faciliteter i Hørsholm og Aarhus.

– Danmark har alle muligheder for at drage store fordele af tingenes internet. Vi er et gennemdigitaliseret folkefærd, vi har en meget veluddannet arbejdsstyrke, og vi kan mærke, at virksomhederne er meget nysgerrige og ivrige efter at udnytte de nye muligheder, siger Juan Farré, teknisk direktør i Force Technology og nybagt medlem af DI Rådgivernes bestyrelse.

Vi tilbyder hjælp til at afklare usikkerhederne, men vi erkender, at vi ikke altid selv kender svarene. Juan Farré, teknisk direktør i Force Technology og nybagt medlem af DI Rådgivernes bestyrelse

 

Farer og usikkerhed lurer

Men til trods for de store muligheder er der også en del udfordringer, som Juan Farré erkender, at der ikke kan gives nemme svar på.

– Der er mange juridiske gråzoner, og lovgivningen er endnu ikke ført ajour på det digitale område. Derfor fægter vi af og til lidt i blinde, og der er behov for, at både rådgivningsvirksomheder, myndigheder, universiteter, GTS-institutter og politikere arbejder sammen for at finde løsninger og svar på usikkerhederne, siger Juan Farré.

Han nævner som eksempel, at beskyttelse mod hacker­angreb bliver endnu mere afgørende, når tingene også kommer på nettet.

– Vi har været vant til at arbejde i lukkede systemer, men fremover vil produkter og løsninger være tilgængelige 24/7. Det vil potentielt gøre alle sårbare for misbrug, hvorfor vi skal arbejde sammen om for eksempel fælles standarder og robuste løsninger. Vi tilbyder hjælp til at afklare usikkerhederne, men vi erkender, at vi ikke altid selv kender svarene, og så hjælper vi med at finde dem, der har dem eller kan afklare dem, siger Juan Farré.

Rådgivere vil skabe nye partnerskaber

Force Technology står ikke alene med idéen om at samarbejde på tværs af brancher. Vidensinstitutioner og myndigheder er en vigtig del af fremtidens udviklingsarbejde. Ifølge branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne, arbejder store dele af branchen med en slags co-creation­-samarbejdsmodel, der i sidste ende skaber nye intelligente produkter og løsninger, som resten af erhvervslivet og samfundet kan drage nytte af.

– Vi ved fra vores medlemmer, at de konstant arbejder med at gentænke den klassiske måde at drive rådgivervirksomhed på. De belønner i højere grad innovative medarbejdere, indgår i ny partnerskaber på tværs af industrier og søger hele tiden at udfordre egen forretningsmodel. Det er Force Technology et godt eksempel på, siger Henriette Søltoft.

Hun påpeger, at rådgiverne samtidig arbejder med virksomheder, der fortsat har fokus på at sænke omkostningerne – et fokus, der reelt ikke er ophørt efter krisen.

– Men der er klart øget opmærksomhed omkring, at kun ved målrettet at arbejde med forbedringer – herunder i forhold til kunden – er man i stand til at overleve som virksomhed. Og vi ved også fra en rundspørge, at virksomhederne belønner innovative medarbejdere i højere grad enten økonomisk eller ved tildeling af mere ansvar, siger Henriette Søltoft. 

Tingenes internet

Også kendt som det engelske Internet of Things (IoT) er en populær betegnelse for, at objekter som køleskabe, pumper, transportbånd, biler og andre ting bliver koblet til internettet og derigennem sender eller modtager data.

En væsentlig forudsætning for en fuld udrulning af tingenes internet er 5G bredbånd, der næsten vil fjerne forsinkelser i nettet, øge antallet af enheder som kan håndteres på samme tid og mangedoble internethas­tigheden. 5G forventes at blive markedsført i Danmark fra 2020.

Allan Ehrenreich Mortensen

Allan Ehrenreich Mortensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4501
  • Mobil +45 4153 2530
  • E-mail alem@di.dk

Relateret indhold