Thomas Graversen er ejer af Fredericia Furniture, som tidligere har vundet Danish Design Award. For ham er godt design, når den gode idé går op i en højere enhed med æstetik og en høj grad af funktionalitet og materialefornemmelse.

Foto: Dansk Design Center (Creative Commons By licens).
23.11.17 DIB Nyheder

Toiletstole og it-løsninger skal kæmpe om den samme pris

Danish Design Award er prisen, der fejrer godt, dansk design og den merværdi, det skaber. Og det er nu, du kan indstille din egen virksomhed eller en virksomhed, du kender.

- Da vi for tyve år siden første gang vandt prisen, som på det tidspunkt hed ID-prisen, havde det en meget stor betydning. Både for os som virksomhed og for den stol, som vi vandt prisen med. Også i dag kan en Danish Design Award betyde meget for virksomheder – både for startups, som skal ud at finde finansiering, og for etablerede virksomheder, som vil vise, at de fortsat er innovative og relevante, siger Thomas Graversen, som er ejer og kreativ direktør i Fredericia Furniture.

I dag er Thomas Graversens møbelvirksomhed sponser for prisen.

- Det er vi, fordi det er utrolig vigtigt, at designindustrien i Danmark har sin egen pris, der fejrer, det vi kan, og skaber opmærksomhed om dansk innovation og design både herhjemme og i udlandet, siger Thomas Graversen.

Læs også: Tilmeld din virksomhed til Danish Design Award 

- Vi bruger Danish Design Award til at skabe en ny fortælling om dansk design, som sætter fokus på den værdi, som godt design skaber Christian Bason, direktør i Dansk Design Center

Design handler også om værdier

For Christian Bason, direktør i Dansk Design Center (DDC), som er en af hovedkræfterne bag prisen, er målet med prisuddelingen også at styrke og udvikle fortællingen om dansk design.

- Vi bruger Danish Design Award til at skabe en ny fortælling om dansk design, som sætter fokus på den værdi, som godt design skaber. Det kan være i form af gode brugeroplevelse eller lavere miljøbelastning, men merværdien kan også bestå i lavere produktionsomkostningerne og flere eller bedre arbejdspladser, fortæller han.

Derfor er prisen delt op i hele 16 forskellige kategorier, som hver især sætter fokus på en værdi. Den opdeling betyder samtidig, at et fysisk produkt som f.eks. en toiletstol fint kan blive nomineret i den samme kategori som en sundheds-app. Det kan f.eks. ske, hvis begge løsninger øger sundheden og livskvaliteten for brugeren.

- Ved hjælp af disse kategorierne motiverer vi også virksomhederne til at se og beskrive designet ud fra den værdi, det skaber. Og det er en tilgang, som vækker genklang ude i verden, påpeger Christian Bason.

Danmark er kendt som designsamfund

- Danmark er allerede verdenskendt som et designsamfund. Vi er omgivet af godt design: f.eks. fantastisk arkitektur, infrastruktur i verdensklasse og gode velfærdsløsninger. Det bygger oven på fortællingen om den rene, nordiske æstetik, siger Christian Bason.

Men det betyder også, at vi bliver mødt af nogle meget høje forventninger i udlandet, og at vi hele tiden skal udvikle og forny os, hvis vi skal bevare vores førerposition – både økonomisk og som brand.

- Dansk Design Center har spurgt finalister og vindere om deres direkte økonomiske gevinst af deltagelse i Danish Design Award. I 2016 viste svarene, at prisen bidrog til 50 mio. kr. i øget værditilvækst.. Godt design er simpelthen et afgørende konkurrenceparameter både for den enkelte virksomhed og for hele Danmarks brand ude i verden, understreger han.

Mere international opmærksomhed

Derfor arbejder DDC med samarbejdspartneren Design denmark i år også ekstra hårdt på at få både prismodtagerne, deres løsninger og hele fortællingen om danske design endnu længere ud i verden.

- Det har vi bl.a. arbejdet på ved at sammensætte en jury med flere internationale designprofiler til at bedømme årets kandidater. Vi har også været i bl.a. New York og fortælle om tankerne bag prisen. Og så vil vi gøre endnu mere for, at både vinderne og de nominerede får værktøjer og anledninger til at bruge prisen på den globale scene efterfølgende, fortæller Christian Bason.

Charlotte Rønhof, som er underdirektør i Dansk Industri, bakker op:

- Design er i dag en integreret del af rigtig mange virksomheders forretningsgrundlag og et væsentligt konkurrenceparameter. Det er centralt for danske virksomheder at lave godt designede produkter, som giver kundernes værdi i deres hverdag. Det er en dansk styrkeposition, som vi fortsat skal dyrke og videreudvikle. Danish Design Award sætter fokus på de bedste danske designløsninger og er fortsat et kvalitetsstempel ude i verden.

Fakta – om Danish Design Award:
Danish Design Award uddeles i år i 16 kategorier – og den 21. december er sidste frist for at indstille sin virksomhed. Tilmeld dig her

Du har også mulighed for at opfordre en anden virksomhed til at melde sig til. Send en opfordring seneste d. 5. december via linket her

Årets finalister offenligøres d. 4. april og prisuddelinen finder sted d. 28. maj 2018.

Læs meget mere om prisen, kategorierne og juryen på http://danishdesignaward.com/

Anders Michael Tetens Hoff

Anders Michael Tetens Hoff

Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

  • Direkte +45 3377 3899
  • Mobil +45 5121 8032
  • E-mail ahof@di.dk