Eksportmarkederne bliver en  af de helt store drivkræfter for danske virksomheders vækstmuligheder i 2018

05.01.18 DIB Nyheder

Analyse: Virksomheder varmer op til stærkt 2018

Fremgang i salget, flere i arbejde og øgede investeringer. Troen på et bedre 2018 end året før er høj blandt landets virksomheder. Det fremgår af de seneste svar fra DI’s virksomhedspanel, hvor  flere end syv ud af ti virksomheder skruer op for optimismen.

- Dansk Industris medlemmer ser meget lyst på udsigterne for både omsætning og beskæftigelse i 2018. Det understøtter vores forventning om en vækst i dansk økonomi på omkring to procent, siger direktør Kent Damsgaard, DI.

Konklusionerne i DI's virksomhedspanelet er baseret på 584 besvarelser ud af 2238 adspurgte virksomheder.

Det er især salg og beskæftigelse som trækker op. Tilliden er også høj blandt de mindre virksomheder. 

Læs også: Badeands-effekten og to andre økonomiske forhold der vil præge 2018

Eksporten giver et løft

For hele 2018 forventer 70 pct. af virksomhederne øget omsætning, mens blot 7 pct. spår en tilbagegang.

Det er i særlig grad eksportvirksomhederne, der ser lyst på 2018.

Næsten hver fjerde af disse forudser, at forretningen vokser mere end ti procent i 2018. Blandt de øvrige er der dog også en betydelig optimisme.

- Samlet er tilliden til markedsudsigterne højere end for et år siden, forklarer Kent Damsgaard.

Servicefagene lyser ekstra op på hjemmefronten, idet hver tredje venter øget beskæftigelse, hvilket er dobbelt så mange som ved starten af 2017.

Samlet investerer danske virksomheder i øjeblikket 50 mia. kr. mindre end den historiske tendens. Og det skal der helst rettes op på. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Flere penge til investeringer

Kent Damsgaard vurderer, at vigtigt signal fra årets start kommer i forhold til virksomhedernes investeringsvilje.

Lyst og evne til at bruge penge på blandt andet ny teknologi og software har brudt dødvandet. Netop manglen på investeringer har tidligere bremset for udviklingen i mange virksomheder. Derfor er den fornyede vilje en ekstraordinær god nyhed.

- Det er helt afgørende for konkurrenceevnen, specielt i en tid med hurtig teknologisk udvikling, at der er penge til investeringer. Det gælder store som små virksomheder. Samlet investerer danske virksomheder i øjeblikket 50 mia. kr. mindre end den historiske tendens. Og det skal der helst rettes op på, siger han.

Læs også: Ratingportal vil hjælpe virksomheder med at finde finansiering

Mangler kvalificeret arbejdskraft

En afgørende brik for at nå i mål i med de positive forventninger til 2018 er at skaffe de rette medarbejdere.

Men den udfordring er den største risikofaktor, påpeger mere end hver femte virksomhed. Og det bliver et af årets største knaster, som også politikerne skal tage bestik af, hvis vækstmulighederne ikke skal bremses.

- Det bliver afgørende, at et flertal i Folketinget indser behovet for at sikre arbejdskraft, fordi det er en central faktor for at Danmark kan fortsætte med at være et velstående samfund. Sker det ikke, frygter vi, at 2018 byder på endnu flere virksomheder, som må sige nej tak til ordrer, fordi de manglerne hænderne til at levere varerne, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Skrevet af:

Uffe Hansen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk