Sylvia Kauffmann, chefredaktør for den franske avis Le Monde og udenrigsredaktør, Stefan Kornelius, Süddeutsche Zeitung, ser et stærkt behov for en  fransk-tysk alliance i EU.

Foto: Uffe Hansen
13.12.17 DIB Nyheder

Ny tysk regering får fransk velsignelse

Den tyske kansler Angela Merkels regeringskrise  rammer franske Emmanuel Macron og bremser  en tysk-fransk alliance, der kan skabe reformer i EU.  Det var tirsdag meldingen fra to førende medieredaktører.

Den tyske kansler Angela Merkels andet forsøg på at danne en ny regering, der indledes i dag, er vand på den franske præsident Emmanuel Macrons politiske mølle. Men Merkels arbejde skal helst gå stærkt, for ellers mister Macrons reformbølge momentum. Dansk erhvervsliv har stor gavn af en fransk-tysk alliance i EU.

Sådan lød analysen fra Sylvia Kauffmann, chefredaktør for den franske avis Le Monde der tirsdag aften sammen med udenrigsredaktør, Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung ved et arrangement sat i scene af Det Udenrigspolitiske selskab, DI og Europanævnet tog pulsen på den tysk-franske alliances betydning for Europa.

Sylvia Kauffmann beskrev Angela Merkels forventede nye koalitionsregering med det socialdemokratiske SPD anført af Martin Schulz som en ”velsignelse i forklædning”, fordi de to partichefer har sat EU og udviklingen i Europa højt på deres politiske ønskeseddel.
- Får vi en koalition vil det være godt for Macron, fordi han kan være et godt link mellem Merkel og Schulz. Macron kender Schulz og har tillid til ham. Og der er en interessant kemi mellem de tre, som bliver spændende at se i funktion. Det kan være en slags trekløver M & M & Schulz, sagde Le Monde-redaktøren.

Læs også: DI: Brexit-aftale er både godt og dårligt nyt

Forskel i fransk-tysk EU-vision

Stefan Kornelius, der også har skrevet en biografi om Merkel, vurderede, at der trods lighederne også er en forskel i den tyske og franske EU-agenda. Hvor Macron presser hårdt på for reformer af hele EU, og i det arbejde er villig til at lade en kerne af EU-lande rykke hurtigt fremad, lægger Merkel mere vægten på at holde sammen på de 27 EU-lande efter den britiske exit.

- Merkel er kendt for at finde balance mellem dem der vil fremad og dem der er bagerst i EU. Tyskland bygger bro mellem de rige og fattige lande for at få alle med. Og det passer ikke Macron, han vil have Tyskland med i front i Europa og med til at drive forandringerne hurtigere frem. For Tyskland handler det primært om at holde sammen på de 27 EU lande, hvor Macron fokuserer på at drive forandringerne trukket af en kerne af EU-lande, vurderede Stefan Kornelius.

Han er enig om, at det haster med at få en tysk regering på plads.

”Det er ikke kun Frankrig der venter. Det er hele Europa. Alt progression og udvikling er i en limbo, så længe Tyskland er i en limbo,” sagde han.

Læs også: EU gør det nemmere at afregne moms over grænser

Gavner danske virksomheder

Dansk Industri er enig i, at et fransk-tysk samarbejde øger chancen for, at EU-samarbejdet fungerer til gavn for dansk erhvervsliv.
- Det er alfa og omega for danske virksomheder, fordi blandt andet deres markedsmuligheder er så afhængig af EU, forklarer Anders Ladefoged, underdirektør og  europapolitisk chef i DI.
ØMU’en forventes at være et af områderne som Frankrig og Tyskland kan og skal samarbejde om, hvilket vil være en fordel.
- Danske virksomheder har god gavn af at eurozonen er stabil og velfungerende. Det styrker kort sagt danske virksomheders eksportmuligheder i EU, hvis vi har en velfungerende eurozone, siger Anders Ladefoged.

En ommer for Merkel

Angela Merkel genvandt retten til at danne ny regering ved forbundsdagsvalget den 23. september, men første forsøg om at danne en fireparti-regering mellem hendes eget CDU, søsterpartiet CSU, De Grønne og det liberale FDP endte som en fiasko. Det har tvunget socialdemokratiske SPD til forhandlingsbordet, hvor de to partier i dag tager hul på sonderinger om at fortsætte regeringssamarbejdet i den såkaldte ”Grosse Koalition”. De to partier har flertal – hvilket er typisk i tysk politik, men netop CDU og SPD led en historisk hård vælgerstraf ved forbundsdagsvalget, og derfor er især SPD meget modvillig.

Onsdagens sonderinger om nyt regeringssamarbejde står derfor foran en krævende omgang, hvor udfaldet ikke er afgjort. Stefan Kornelius forudser, at man kan komme hen i starten af februar, før regeringen er på plads.

Og tiden arbejder imod Macrons franske projekt. Han kørte sin valgkamp i foråret 2017 på reformer af EU blandt andet med øget økonomisk integrationer, herunder en styrkelse af eurozonen, en fælles EU-finansminister og et fælles økonomisk sikkerhedsnet, ESM.

Læs også: DI: Vi skal styrke EU's indre marked

Haster med tysk afklaring

Ifølge Sylvia Kaufmann er det ”farligt” med for lang ventetid på Tyskland.

- 2018 er afgørende åbent vindue for Europa set fra Paris og Macron, fordi vi i 2019 har valg til Europa-Parlamentet, hvor han gerne vil opbygge en stærk base. Men han har brug for en stærk og stabil partner i Tyskland, for at nå i mål. Derfor har han meget fokus på Berlin. Der er en risiko for at miste momentum, og i Paris håber man, at Tyskland er bevidst om det - og ikke kun tager hensyn til egne interesser, vurderede hun.

Stefan Kornelius påpegede at de tyske politikere på sin side også er optaget af at positionere sig til en tid efter Angela Merkel. Hun er nu i gang med den fjerde og formentlig sidste, regeringsperiode, og det er uklart, hvem der bliver næste stærke kanslerkandidat.

- Det vil fylde meget, hvem der skal efterfølge Merkel. Ved at trække forhandlingerne ud i så lang tid skader det hendes omdømme - også i egne rækker. Jo længere det trækker ud, jo mindre bliver hun set som leder af Tyskland, sagde Stefan Kornelius og tilføjede:

- Nu sidder hun nærmest og tigger de andre om at gå ind i en koalitionsregering.

Relateret indhold