15.12.17 DIB Nyheder

Rekordaftale: EU stiller 1,6 mia. kr. garanti på lån til danske SMV’er

Vækstfonden har indgået den største aftale af sin art med Den Europæiske Investeringsfond. Aftalen giver Vækstfonden en garanti-aftale på 1,6 mia. kr. på lån til små og mellemstore virksomheder.

Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond, EIF, har indgået en ny garanti-aftale på 1,6 mia. kr., der giver Vækstfonden mulighed for at skrue yderligere op for sine finansieringer til SMV’er. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (C) glæder sig over den nye aftale, der er den største af sin art i Vækstfondens historie.

- Vi har et kontinuerligt fokus på at sikre de bedst mulige betingelser for danske SMV’er, så de kan investere i fremtiden og udvikle sig som virksomheder. Her spiller adgangen til kapital en afgørende rolle, og det er meget positivt, at vi med aftalen har tiltrukket betydelige midler fra EIF til Danmark, så vores små- og mellemstore virksomheder kan få medfinansieret deres vækstplaner, siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Garantien fra EIF dækker op til 50 pct. af Vækstfondens tab på produkterne Vækstlån, Vækstlån til iværksættere og Ansvarlige lån.

- Aftalen er beløbsmæssigt den største, vi har lavet, og den bringer vores samlede aftalebeløb med EIF op på 4,4 mia. kr. Det giver nye muligheder for både at finansiere flere virksomheder og for at tage en større risiko. Dermed kan vi nå endnu bredere ud blandt SMV’erne, siger direktør i Vækstfonden Christian Motzfeldt i pressenmeddelelsen.

Tabsgarantien er med til at gøre det muligt for Vækstfonden at gå ind på et marked, hvor det kan være svært at skaffe privat risikovillig kapital, og hvor Vækstfonden kan spille en særlig rolle Dorte Gram Nybroe, Seniorchefkonsulent

DI forventer flere midler til SMV’er


I DI modtages nyheden om aftalen med glæde.

- Der er stort behov for at sikre midler til at finansiere vækst og udvikling af små og mellemstore virksomheder. Tabsgarantien er med til at gøre det muligt for Vækstfonden at gå ind på et marked, hvor det kan være svært at skaffe privat risikovillig kapital, og hvor Vækstfonden kan spille en særlig rolle, siger chef for SMV og iværksætteri Dorte Gram Nybroe, Dansk Industri (DI).

Hun påpeger, at der er et stort efterslæb i virksomhedernes investeringer, der belaster danske virksomheders konkurrenceevne.

- Danske virksomheder burde med den økonomiske udvikling, vi har haft, over de senere år have investeret 50 milliarder kr. mere i udstyr, end de har gjort. Det skyldes især, at de mindre virksomheder har svært ved at finde risikovillig kapital til investeringerne, og det kan denne aftale være med til at rette op på, siger Dorte Gram Nybroe.

Om Den Europæiske Investeringsfond
Den Europæiske Investeringsfond (EIF) har til formål at støtte Europas små og mellemstore virksomheder ved at forbedre adgangen til finansiering. EIF designer og udvikler finansielle instrumenter inden for venture- og vækstkapital, garantier og mikrofinansiering. På den måde støtter EIF EU's målsætninger inden for innovation, forskning og udvikling, iværksætteri, vækst og beskæftigelse.
Kilde: Erhvervsministeriet

Om InnovFins SMV Garanti
Målet med InnovFin SMV Garantien er at give banker og andre finansielle institutioner et yderligere incitament til at låne penge ud til SMV’er samt small og mid cap-virksomheder (op til 499 ansatte), der har brug for investeringer eller driftskapital til finansiering af fx forskning, udvikling og andre innovative aktiviteter. EIF udvælger samarbejdspartnere blandt finansielle institutioner i Europa, som med garantierne får dækket en del af eventuelle tab.
Læs mere om InnovFin-programmet

Kilde: Erhvervsministeriet

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold