11.12.17 DIB Nyheder

SKAT vil lære virksomheder at undgå momskarruseller

Danske virksomheder kan uforvarende være deltagere i organiseret momssvindel. Nu sætter SKAT fokus på at fortælle danske virksomheder, hvordan de lærer at spotte en momskarrusel. DI hilser initiativet velkomment.

Danske virksomheder kan let ende i en fælde, der kan give økonomiske tab - fx i form af mistet momsfradrag. Det sker, når kriminelle benytter sig af en såkaldt momskarrusel ved handel over landegrænser. Her benytter momssvindlerne sig ofte af stråmænd, der forhandler varer eller ydelser gennem mellemmænd, der kan være helt reelle danske virksomheder.

Momskarruseller er et udbredt problem i hele EU, hvor det vurderes, at der hvert år svindles for op til 50 mia. EUR.  Det er blandt grundene til, at SKAT nu sætter fokus på at oplyse lovlydige virksomheder om, hvordan de undgår at blive en del af karrusellerne

- Det er glædeligt, at SKAT sætter fokus på problemet med en oplysningskampagne. Det kan blive en dyr affære for virksomheder, der bliver en del af en karrusel. Fx fordi de kan bliver afsendere af ukurante varer og derved få et dårligt ry. Samtidig skaber momskarruseller en unfair konkurrence over for alle de lovlydige virksomheder, siger fagleder Kristian Koktvedgaard, Dansk Industri (DI). 

Sådan opdager du karrusellen

SKAT har udviklet et materiale, der giver nogle gode råd til at opdage svindlen i tide. Fx bør man tjekke varerne, hvis prisen er usædvanlig (lav) i forhold til markedsprisen, hvis handel og afregning foregår meget hurtigt eller hvis en køber henvender sig og ønsker præcis samme vare, som en sælger lige har tilbudt.


- En stor del af svindlen udføres af organiserede kriminelle. Af samme årsag støtter DI aktivt op omkring de europæiske tiltag til øget samarbejde på området – både mellem landenes skattemyndigheder og mellem skattemyndighederne og virksomhederne. Vi arbejder tæt sammen med medlemslandene og EU-Kommissionen for at finde administrative løsninger, der effektivt kan stoppe de kriminelle, men indtil da er det vigtigt for virksomhederne at holde godt øje, så virksomheden ikke uforvarende bliver del af grænseoverskridende momssvindel, siger Kristian Koktvedgaard.

Læs også: EU gør det nemmere at afregne moms over grænser

www.skat.dk/momskarrusel - kan du læse mere om, hvordan du spotter en momskarrusel. Du kan også se videoer og hente infografikker, der giver dig et hurtigt overblik.
Hvis du har mistanke om en mulig momskarrusel, er du velkommen til at kontakte SKAT. Du kan ringe til Christina Steinmetz på telefon 72 37 93 73 eller e-mail christina.steinmetz@skat.dk

Eksempel på momskarruselsvig
A køber et parti varer af C i et andet EU land. A sælger partiet videre til en lavere pris til B her i landet. Fordi varen er købt i et andet EU-land, skal A ikke betale moms i forbindelse med købet - man opererer i stedet med en erhvervelsesmoms - og den moms, A skulle afregne til SKAT i forbindelse med salget, den 'glemmer' A helt.

A lukker og slukker for virksomheden, som en stråmand ofte har fået lov til at stå for - og når SKAT så kommer, er der ingen penge at hente hos A.

B har derimod stadig ret til at få fradrag for momsen i forbindelse med købet - med mindre SKAT kan bevise, at B burde kunne gennemskue svindelen.

Resultatet er, at statskassen mister momsindtægter. De varer, der var grundlaget for karruselsvigen, er ofte på vej endnu en tur - eller flere - rundt over grænserne. At samme varer ryger rundt i karrusellen 3-4 gange - og måske aldrig når frem til en forbruger - er ikke unormalt. Men det kan også være, at varerne er endt hos en slutbruger i Danmark.

Kilde: SKAT

Kristian Koktvedgaard

Kristian Koktvedgaard

Fagleder, Moms og Regnskab

  • Direkte +45 3377 3577
  • Mobil +45 2949 4577
  • E-mail kko@di.dk

Relateret indhold