Spændende jobs og interessante rammer styrker danskeres arbejdsglæde.

11.01.18 DIB Nyheder

Danske medarbejdere er blandt de allergladeste i verden

Når vi danskere går på arbejde, er det oftest med et smil på læben.

Det skyldes i høj grad, at vi føler, vores arbejde er spændende, og det betyder, at vores arbejdsglæde er den tredjestørste i verden. Det viser en ny undersøgelse på tværs af 42 lande fra konsulentvirksomheden Ennova, der bl.a. laver medarbejdertilfredshedsundersøgelser for en lang række danske og internationale virksomheder.

- Når vi ser en høj arbejdsglæde blandt danske medarbejdere, er det, fordi vores rammer generelt gode, og fordi mange danske arbejdsgivere har et reelt ønske om at skabe interessante og spændende jobs. Derudover er det vigtigt for danske medarbejdere, at der er et formål med deres job, og at de bidrager til noget større end blot deres egen leverance. Og det er danske virksomheder gode til at imødekomme, siger CEO Thomas Vestergaard, Ennova. 

Rapporten viser dog også, at der er plads til forbedringer, særligt i virksomhedernes ledelse, hvor Danmark ligger på en 11.-plads.

Et firma, der har et godt ry, har også lettere ved at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere Kinga Szabo Christensen, Rådgivningsdirektør

- Samlet set er ledelsesniveauet i Danmark ganske fornuftigt, men vi ligger ikke i den globale top. Det skyldes formentlig, at danske ledere simpelthen har for lidt tid til ledelse. Mange medarbejdere efterspørger retning og sparring, men en del ledere er efter nedskæringer og effektiviseringer selv endt med mange driftsopgaver på bordet, siger Thomas Vestergaard.

Han bemærker også, at omkring halvdelen af de danske ledere bruger mindre end 25% af deres tid på ledelse. Og det kan være en udfordring, fordi lederne eksempelvis spiller en afgørende rolle i, at forandringsprocesser kører ordentligt i mål.

Læs også: For få medarbejdere får digital efteruddannelse

Engagement og motivation

I Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, bliver undersøgelsen modtaget med optimisme.

- I DI er vi glade for at Danmark ligger højt på arbejdsglæde. Arbejdsglæde skaber øget engagement og motivation, sygefraværet falder, og et firma, der har et godt ry har også lettere ved at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Alt sammen er med til at skabe stærke og produktive virksomheder, som kan levere løsninger i verdensklasse, siger chef for ledelsesudvikling Kinga Szabo Christensen, DI.

- Men der er også plads til forbedring. Vi skal bl.a. sørge for at bringe danske ledere helt op på topniveau. Vi ved fra vores medlemsvirksomheder, at mange ledere i dag stadig udpeges blandt de fagligt stærkeste – men der skal ofte skiftes gevaldigt ud i værktøjskassen, når du bliver leder. Du skal nu ikke længere være den dygtige specialist, men i stedet arbejde med at skabe resultater gennem andre, siger Kinga Szabo Christensen.

Hun tilføjer, at det kræver, at lederen kan motivere, sætte rammer, give feedback, skabe tillid og tage hånd om de konflikter og problemer, der opstår. Udvikling af ledere – som ledere – er derfor lige så vigtigt som udvikling af medarbejderne og de faglige kompetencer.

Læs også: Morgenfrisk lærling glæder sig til at se solen stå op

Om undersøgelsen

  • Global Employee and Leadership Index (GELx) bygger på +35.000 svar indsamlet i over 40 lande
  • Undersøgelsen er gennemført af Ennova siden 2000
  • Lande i undersøgelsen er udvalgt ud fra deres betydning for globale virksomheder med domicil i Norden
Jonas Forup
Skrevet af:

Jonas Forup

Relateret indhold