Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har fremlagt forslag om nye regler for familiesammenføring for forhandlingsparterne.

Foto: Udlændinge- og integrationsministeriet
18.01.18 DIB Nyheder

DI om nyt forslag: Godt at skille erhverv fra integration

Regeringen fremsætter i dag forslag om nye regler for familiesammenføring. DI roser forslaget for, at det ikke får indflydelse på reglerne om højtuddannede udenlandske medarbejdere.

For knapt et år siden indgik Socialdemokratiet og Regeringen en midlertidig aftale om reglerne for familiesammenføring. Aftalen sikrede, at ægtefæller til højtlønnede udlændinge ikke blev mødt med krav om at skulle bestå en dansk sprogtest.

Men den blev også indgået med en udløbsdato, således at den skulle genforhandles inden for et år. 

Derfor har regeringen i dag fremlagt et nyt forslag om regler for familiesammenføring, der stiller en række krav til herboende og udlandsdanskere og deres eventuelle udenlandske ægtefæller, hvis de vil have ophold i Danmark.

- Med dette udspil vil vi gøre det lettere for udlandsdanskere at vende hjem til Danmark igen med en udenlandsk ægtefælle, når blot han eller hun har potentiale til at blive ordentligt integreret i samfundet. Så skal man ikke være bange for at forelske sig, hvis man bliver udstationeret. Og dem der allerede er blevet gift i udlandet, kan vende retur med ny viden i bagagen til gavn for erhvervslivet herhjemme, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).


Læs også: Ægtefæller til højtuddannede slipper for sprogtest

DI hilser forslaget velkomment

I DI glæder underdirektør Steen Nielsen sig over, at forslaget ikke betyder, at reglerne om udenlandsk arbejdskraft bliver påvirket.

- Sidste sommer var der risiko for, at der blev vedtaget regler, der ville betyde, at ægtefæller til højtlønnede udenlandske medarbejdere også ville blive mødt af krav om danskkundskaber. Det ville være meget uheldigt, da denne type medarbejdere ofte kommer til Danmark uden at have planer om at bosætte sig permanent, og et sådant krav ville være en alvorlig barriere for mange udlændinges lyst til at komme til Danmark for at arbejde, siger Steen Nielsen.

Han påpeger, at de udenlandske medarbejdere er helt essentielle for mange virksomheder, og at det derfor gælder om at gøre det mere attraktivt for dem at komme til Danmark.

- Derfor lægger vi afgørende vægt på, at resultatet af de kommende forhandlinger opretholder adskillelsen mellem reglerne om familiesammenføring og reglerne om udenlandske medarbejdere, så der ikke sker til forringelser for de udenlandske medarbejderes ægtefæller, siger Steen Nielsen.


Læs også: Glade virksomheder - udenlandske specialister får forlænget særordning

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret