Jesper Frost Rasmussen trives bedst i forreste række, hvor indflydelsen er. I 2009 blev direktøren byrådsmedlem i Esbjerg. I 2013 blev han viceborgmester, og i 2017 blev han borgmester.

Foto: Christer Holte
12.01.18 DIB Nyheder

Direktøren, der blev Esbjergs borgmester

I sit direktørjob brugte Jesper Frost Rasmussen kommunalpolitikerens evne til at skabe opbakning om sine idéer. Nu tager den nyvalgte borgmester erhvervslivets fokus på service med til Esbjerg Kommune. Han håber, flere fra det private vil søge det politiske arbejde.

Jesper Frost Rasmussen (V) har netop haft første arbejdsdag som borgmester i Esbjerg.

1. januar 2018 startede venstremanden officielt som havnebyens nye førstemand. Samme dag fratrådte han som direktør for forsyningsselskabet DIN Forsyning, hvor han siden 2015 har stået i spidsen for 220 medarbejdere og en fusion med Esbjerg Forsyning – hvor han tidligere var direktør.

Erfaringerne fra det private erhvervsliv har han brugt aktivt på rådhuset, siden han startede som byrådsmedlem tilbage i 2009.

Blandt andet til at forklare, at det betyder noget, hvis politiske modstandere for eksempel hæver dækningsafgiften.

– Det overskud, virksomhederne genererer, skal bruges til investeringer i produktudvikling og ny teknologi. På den måde skaber vi vækst og arbejdspladser, der bidrager til velfærdssamfundet. Meget bedre, end hvis virksomhederne bruger de penge på at betale dækningsafgift, siger han.

Læs også: Offentligt ansatte sidder på magten i kommunerne

Erfaringer går begge veje

En anden ting, Jesper Frost Rasmussen har haft med sig ind kommunalpolitik, er idéen om service.

– I erhvervslivet kommer kunderne kun igen, hvis du leverer den rette ydelse og service. Det er min ambition, at Esbjerg Kommune bliver så serviceminded, at borgerne vælger den – også selvom de ikke er tvunget, siger den nye borgmester.

Han tog også noget med den anden vej. Fra byrådsarbejdet til jobbet som direktør i det private.

– Som leder kan du godt blive lidt egenrådig. Som kommunalpolitiker har jeg lært at sikre et flertal – at sikre opbakning og ejerskab til de gode idéer. Det kunne jeg bruge som leder, og på den måde går de gode erfaringer begge veje, siger Jesper Frost Rasmussen.

Læs også: Få private topchefer i kommunalbestyrelser

Jeg har fuld tillid til, at mine medarbejdere er fagligt klogere end mig, og jeg giver mine direktører og ledere frihed. Borgmester Jesper Frost Rasmussen, Esbjerg

Come work with me

Esbjergs nye borgmester kunne godt tænke sig, at flere medarbejdere og ledere fra det private søgte i retning af byrådssalen.

– Ikke et ondt ord om dem, men en kommunalbestyrelse har brug for andre end offentligt ansatte, pensionister og landmænd, hvis kommunalpolitikken skal tilgodese erhvervslivets synspunkter, siger han.

Skulle Jesper Frost Rasmussen selv ud og finde erhvervsfolk til politisk arbejde, ville han slå på, at man som kommunalpolitiker kommer med helt derind, hvor den konkrete erhvervspolitik bliver formuleret og besluttet.

– Du kan få indflydelse på virksomhedernes vilkår. Det er enormt spændende, siger han.

Læs også: 569 busturs-politikere kom tæt på det lokale erhvervsliv

Leder gennem andre

Og selvfølgelig koster alt det spændende noget. Jesper Frost Rasmussen har på én og samme tid været direktør, viceborgmester, bestyrelsesformand og borgmesterkandidat det seneste år.

Han har droslet kraftigt ned på sit ellers store frivillige arbejde i de lokale sportsklubber, går ikke til netværks- og round table-møder, ser ingen tv-serier og har heldigvis ikke brug for at sove særlig meget.

Han peger på yderligere to helt afgørende grunde til, at det har kunnet lade sig gøre: Dels er hans kone taget i ed, for der er en hel del skole/hjem-­samtaler og praktiske gøremål, han ikke kan deltage i.

– Uden hende var det ikke muligt. På den måde er det som de virkelig krævende job i det private. Du skal have snorlige orden i baglandet, siger han.

Dels mikro-manager borgmesteren ikke.

– Jeg leder gennem andre i stedet for at sidde på skødet af dem. Jeg har fuld tillid til, at mine medarbejdere er fagligt klogere end mig, og jeg giver mine direktører og ledere frihed. Jeg er god til at stille spørgsmål, der kommer til kernen i en fart, til at prioritere og til at sikre mig de rette afrapporteringer. Det er helt afgørende, siger Jesper Frost Rasmussen. 

Læs også: Minister: Kommuner bør tage mere hensyn

Fakta

Jesper Frost Rasmussen
42 år

- Borgmester i Esbjerg siden 2017 (V)
- Direktør for DIN Forsyning A/S 2015 – 2017
- Tidligere bl.a. direktør i Esbjerg Forsyning og leder i produktionsvirksomheden Holger Christiansen
- Formand for Sydtrafik siden 2014
- Viceborgmester 2013 – 2017
- Medlem af Esbjerg Byråd siden 2009
- Gift og far til to børn, bonusfar til én
- Bor i Vester Nebel ved Esbjerg
- Medlem af Vester Nebel festudvalg, der arrangerer den årlige byfest
- Inkarneret fan af Esbjerg FB

Gode råd

Hvis du overvejer lokal politik
Du får 15 – 20 timer ekstra arbejde pr. uge:
- Aftal fleksibilitet eller frikøb med arbejdsgiver.
- Øv dig i at stille de rette spørgsmål, kom til kernen i en fart.
- Øv dig i at prioritere, undgå at drukne i info.
- Hav ro med, at du ikke kender alle detaljer.
- Hav ok fra familien, der er ting, du ikke længere kan.

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold