3D-print skal mere ind i mindre virksomheder. Teknologisk Institut fremmer muligheden med nyt projekt.

Foto: MADE
11.01.18 DIB Nyheder

Nyt projekt skal bane vej for 3D-printere i mindre virksomheder

Mindre og mellemstore virksomheder kan i stigende grad drage fordel af 3D-printere. Derfor søsætter Teknologisk Institut i samarbejde med en række virksomheder et nyt projekt til i alt 88 mio. kr., som skal gøre det mere attraktivt at bruge det digitale værktøj.

- Industriel 3D-print har vundet indpas hos flere danske virksomheder gennem de seneste år, men potentialet er stadig meget stort. Især små og mellemstore virksomheder går glip af de konkurrencefordele, 3D-print giver. Teknologien er nu så moden, at også små virksomheder med stor fordel kan udnytte det store potentiale, der er i 3D-print, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

Instituttet åbner i foråret det såkaldte AM-Line-center med adgang til metal- og plastprinter samt udstyr til efterbehandling inden for varme- og overfladebehandling samt kvalitetssikring. Dermed opbygges en fuld produktionslinje, hvor virksomheder kan udvikle og printe, og efterfølgende implentere det direkte i deres egen virksomhed. 

Læs også: For få medarbejdere får digital efteruddannelse

Digitalisering er på mange områder vigtigt at tænke ind i virksomhedernes udvikling, og her kan projektet blive en løftestang Kent Damsgaard, Politisk direktør

Digitale investeringer i 2018

Dansk Industri (DI) ser potentiale i projektet.

- Det vil give mindre virksomheder en god og oplagt chance for at komme i gang med de nye muligheder som 3D-printere giver. Digitalisering er på mange områder vigtigt at tænke ind i virksomhedernes udvikling, og her kan projektet blive en løftestang, siger direktør Kent Damsgaard.

En ny rundspørge blandt medlemmerne i DI’s Virksomhedspanel, viser atinvestering i ny teknologi er kommet højere på virksomheders agenda.  2018 forventes at stå i digitaliseringens tegn, idet halvdelen af firmaerne vil investere i it-teknologi.

- På det nye AM-Line center vil virksomheder også blive tilbud uddannelse samt rådgivning i investeringer i 3D-printere. For virksomheder, der er nye indenfor 3D-print, vil vi kunne tilbyde en lang række tilpassede opkvalificeringsforløb fra kortere inspirations-workshops til længerevarende forløb med de enkelte virksomheder, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Læs også: ”Undgå BMW-syndromet og kom ud i virkeligheden, hvis du vil fremtidssikre din virksomhed”

Fakta om projektet:

  •  Innovationsfondens investering: 35 mio. kr.
  • Samlet projektbudget: 88 mio. kr.
  • Varighed af projektet: 4 år (1/1-2018 - 31/12-2021)
  • Projektets officielle titel: AM-LINE 4.0
  • Partnere: Grundfos, Danfoss, DTU, Adimant, Scada Minds, Niras, Made, TWI og Teknologisk Institut.
Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold