I øjenhøjde med de unge. Her snakker afdelingsleder Bo Jensen fra LM Stålindustri A/S med to unge randrusianere, Henning Andersen og Jeanette Yde Boje.

Gordon Trier Holm
26.01.18 DIB Nyheder

Praktikkærlighed ved første blik

Har du kloge hænder, så har vi praktikpladsen. 300 unge møder 34 virksomheder på Jobmessen i Randers. Her har de knap 60 forskellige praktikpladser at vælge imellem.

De står som åkander i en sommervarm sø inde i produktionshallen på maskinfabrikken Prodan A/S i Randers. Rundt om rækken af caféborde samles unge som gamle – altså unge fra folkeskolens afgangsklasser, deserterede gymnasieelever og andre unge uden for arbejdsmarkedet. Og de gamle er måske ikke så gamle, men de er HR-chefer og direktører fra 34 regionale virksomheder. Her rundt om cafébordene skal de to grupper finde hinanden.

- Vi mangler i den grad unge mennesker, når vi skal søge efter nye lærlinge. De er blevet meget svære at finde. Men her på messen har vi alle chancer for at møde dem. Det et er rigtig godt setup, hvor man både kan få snakket med de unge og netværke mellem andre virksomheder, som måske også kan have svært ved at skaffe dygtige lærlinge, siger afdelingsleder Bo Jensen fra LM Stålindustri A/S.

Han peger blandt andet på det uheldige, at industriteknikeruddannelsen i Randers er lukket. Dermed ligger uddannelsen enten i Aarhus eller Aaalborg.

- Det gør, at mange unge kvier sig ved at søge en praktikplads her i Randers på grund af den længere transport, der ofte vil være tilfældet, siger Bo Jensen.

Læs også: Video: Danmarks dygtigste lærlinge fundet i Herning

Det er også fedt, at det foregår på en virksomhed, hvor du oplever lyden og lugten. Det gør det mere realistisk. Henning Andersen, praktiksøgende

På jagt efter hobbymuligheder


Allerede efter en time på messen havde han fået fat tre ansøgninger til industritekniker og to som kleinsmede. Blandt nogle af gæsterne ved hans cafébord var to unge randrusianere. En med en hobby han gerne vil have mulighed for at gøre brug af.

- Jeg elsker at tegne, så jeg vil her forsøge at finde en faglig uddannelse, hvor jeg kan gøre brug af den hobby. Overordnet går jeg nok efter en industritekniker-uddannelse, siger Henning Andersen.

Sammen med en løbende strøm af unge defilerer de forbi cafébordene og kigger nysgerrigt på hvilken virksomhed, der er hvert sted.

- Sådan en messe er yderst inspirerende for sådan en som jeg. Her kan jeg søge hurtigt og præcist. Og så er det også fedt, at det foregår på en virksomhed, hvor du oplever lyden og lugten. Det gør det mere realistisk, lyder det fra Henning Andersen.

Læs også: Flyselskaber mangler lærlinge, der vil skrue på fly

I øjenhøjde med de unge

Hans veninde er også på jagt efter en uddannelse som industritekniker.

- Det her er genialt, så vi kan se, hvor mange virksomheder der rent faktisk har praktikpladser, og vi kan se, at de mangler lærlinge, siger Jeanette Yde Boje.

Og det er også hele meningen med messen ifølge formanden for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup.

- Her har 34 virksomheder forstået budskabet om, at det gælder om at komme på øjenhøjde med de unge og møde dem på deres præmisser, hvis de vil gøre sig håb om fortsat at sikre nok faglærte i fremtiden, siger Per Hastrup, der også er adm. direktør på Prodan A/S.

Heri er Randers’ borgmester Torben Hansen (S) enig.

- Det er vigtigt, at de unge får en oplevelse af, hvordan en praktikplads på en moderne virksomhed kan tage sig ud, så de bliver motiveret for at gå den vej, siger borgmesteren.

Læs også: DI støtter spredning af uddannelsespladser

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold