Se video nederst for at få et indblik i, hvordan det er, at bo og arbejde på havet.

Foto: Mathias Laubo
13.02.18 DIB Nyheder

Video: Elever hos Siemens Gamesa arbejder på åbent hav

Som automatikteknikerelev på offshore-vindmøller, skal man være klar på lidt af hvert. Siemens Gamesa-eleverne Rasmus, Rasmus og Mathias har taget udfordringen op og bor 14 dage om måneden på åbent hav.

Forestil dig en arbejdsdag på 12 timer 14 dage i træk langt ude på havet, hvor vinden suser om ørerne, og internetforbindelsen er stort set ikkeeksisterende.

Sådan er hverdagen for Rasmus Sudergaard, Rasmus Skifter og Mathias Laubo. De er alle tre i gang med at uddanne sig til automatiktekniker hos Siemens Gamesa. Og det er ikke en helt almindelig arbejdsplads – her arbejder de på offshore-vindmøller i Nordsøen og Østersøen.

- Lysten skal være der en kold morgen, hvor vinden blæser om ørerne, og hvor du fryser, selvom der er 11 timer til fyraften. Det er barske vejrforhold, og det kan afskrække nogen, siger Rasmus Sudergaard.

Læs også: Mad med mening skal lokke unge til fødevarevirksomhederne

14 dage ude, 14 dage hjemme

Arbejdsgangen er sådan skruet sammen, at de er afsted på havet 14 dage ad gangen, hvor de blandt andet arbejder med installering og fejlfinding af møllerne. Efter to ugers arbejde har de 14 fridage, inden de igen flyver afsted mod havet fra Billund.

Du har ikke to dage, der er ens. Enten spiller vejret ind, ellers gør mekanikken. Og der er uendelige muligheder. Det, synes jeg, er fedt Mathias Laubo, automatikteknikerelev, Siemens Gamesa

Det lidt anderledes ungdomsliv er ikke noget, der skræmmer eleverne. De er slet ikke i tvivl om, at de har fundet den rette vej.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have min løn for at arbejde, men det er også en hobby. Der kommer hele tiden ny teknologi til, når man arbejder med vindmøller. Så snart du har lært noget, skal du lære noget nyt. Det er med til at skabe et drive for mig, siger 23-årgie Rasmus Sudergaard.

Mathias Laubo er enig. Han er sikker på, at den bogstaveligt talt stormfulde branche er en, han vil blive i længe endnu.

- Du har ikke to dage, der er ens. Enten spiller vejret ind, ellers gør mekanikken. Og der er uendelige muligheder. Det, synes jeg, er fedt, siger 21-årige Mathias Laubo.

Læs også: Flyselskaber mangler lærlinge, der vil skrue på fly

Ikke den, som fejer gulvet

Dorte Schlaikjer, som er ansvarlig for Siemens Gamesas i alt ni automatikteknikerelever, fortæller, at de ikke tager hvem som helst ind, når de skal vælge elever.

Når man arbejder i skift på den måde, som deres elever gør, arbejder man sjældent med de samme kollegaer, og derfor er det vigtigt, at eleverne er klar på at påtage sig ansvar.

- Hvis du skal ind hos os, er det vigtigt, at du er gjort af noget bestemt. Vi er omhyggelige med udvælgelsen. Elevernee hos os har enormt meget ansvar, og det skal man være klar til at løfte, siger Dorte Schlaikjer.

Det kan Rasmus, Rasmus og Mathias sagtens nikke genkendende til.

- Du føler dig ikke som en elev. Når man arbejder hos Siemens Gamesa er du ikke bare den, der fejer gulvet, siger Mathias Laubo.

- Ja, folk ser dig som en ligemand, siger Rasmus Skifter.

Hvis de rette forudsætninger er der, kan du gennem kurser endda kvalificere dig til at blive teamleder i slutningen af din læretid. 

Læs også: Uddannelse betaler sig – især indenfor teknik

Offshore videomateriale leveret af Siemens Gamesa

Video af Marie Victoria Nedergaard

Relateret indhold