Øget fokus på digitalisering vil højne den danske konkurrenceevne endnu mere, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.

Foto: DI
17.10.18 DIB Nyheder

Dansk konkurrenceevne i global topform

Ny rapport placerer dansk konkurrenceevne i global top 10. Men med øget digitalisering kan vi nå endnu højere, mener digitaliseringspolitisk chef i DI.

Danmark rykker op i vurderingen af global konkurrenceevne. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum, der placerer Danmark som det tiende mest konkurrencedygtige land i verden, mens USA, Singapore og Tyskland rangerer top tre. Rangeringen er lavet ud fra landenes placering på 98 indikatorer, der dækker bredt over arbejdsmarked, uddannelse, økonomisk stabilitet, skatter, infrastruktur, m.fl.

I rapporten fremgår det blandt andet, at danskernes IT-kyndighed er den ottende bedste i verden, hvilket bonner positivt ud for Danmarks konkurrenceevne. Armene er dog ikke helt i vejret endnu over den pæne placering, for Danmark har potentialet til at nå så meget højere, lyder det fra Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri (DI).

- Det er jo gode nyheder. Men vi skal rykke mere på at hæve de digitale kompetencer. Virksomhederne skriger efter mere digitalisering, fordi de oplever det som en stigende nødvendighed. Der et stort potentiale for større konkurrenceevne, hvis vi kan levere på det, siger han.

Læs også: Fuld valuta på digital inspirationstur

Vi er gode som brugere af ny og digital teknologi, men vi er ikke ligeså gode skabere af samme. Vi har simpelthen ikke  så mange digitale successer som andre lande Christian Hannibal, Digitaliseringspolitisk chef

Alle brancher vil mærke digitaliseringsbehov

Det vurderes af World Economic Forum, at den såkaldte fjerde industrielle revolution, der er kendetegnet ved integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion, vil få enorm betydning for erhvervslivet i den nærmeste fremtid. Det gælder eksempelvis brug af robotteknologi, kunstig intelligens og big data.

Det nikker DI’s digitaliseringspolitiske chef genkendende til.

- Alle brancher fra rådgivning til transport til fremstilling vil mærke en øget digitalisering og brug af ny teknologi. Derfor er det vigtigt, at lederne fokuserer på at opdatere deres medarbejderes kompetencer, mens vi på landsplan skal blive endnu bedre til at indføre it i skolegangen, siger Christian Hannibal.

Læs også: Podcast: $$$ til danske tech-start-ups

Fra brugere til skabere

For World Economic Forum er den fjerde revolution så vigtig en faktor for erhvervslivet, at de helt har omlagt deres regnemetoder i opgørelse af global konkurrenceevne. Det betyder, at faktorer som IT-kompetencer, graden af innovation og omstillingsevner har fået endnu større betydning.

Generelt scorer Danmark godt på de parametre, men vi skal blive endnu bedre til at skabe den nye teknologi, mener Christian Hannibal.

- Problemet for danskerne lige nu er, at vi er gode som brugere af ny og digital teknologi, men vi er ikke lige så gode skabere af samme. Vi har simpelthen ikke samme antal digitale successer som andre lande, siger han.

Læs også: Nøgetal: Danske virksomheder halter bagud på brug af avanceret teknologi

Tre trin mod verdens mest digitale land

DI har tre konkrete bud på hvordan Danmark kan løfte sine digitale kompetencer endnu højere:

1. Fokusér på mere undervisning i digitalisering lige fra folkeskolen. Det skal gøre det mere attraktivt at arbejde med og udvikle digitale løsninger senere i livet.

2. Efteruddan medarbejdere, så de får nye kompetencer i digitalisering. Robotter og kunstig intelligens vil komme til at varetage flere og flere centrale arbejdsopgaver. Derfor er det vigtigt at opkvalificere medarbejdere til at kunne passe ind i den udvikling.

3. Gør Danmark mere attraktivt for udenlandske talenter inden for IT. EU-Kommission har tidligere kåret Danmark som EU’s mest digitale land, og det bør vi være stolte af. Vi skal fortælle den historie for at tiltrække de bedste og mest innovative medarbejdere.

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold