Kilde: Epinion for Dansk Industri. Meningsmåling gennemført i perioden fra den 22. juni til den 5. juli 2018 blandt 1.013 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18 - 65 år. Kun personer med kolleger med udenlandsk baggrund har svaret på spørgsmålet.

Illustration: Belle Djerberg
19.10.18 DIB Nyheder

Danskere: Udlændinge en gevinst for vores arbejdspladser

Det går ganske godt med integrationen på de danske virksomheder – i hvert fald hvis du spørger danskerne. Hos de to it-virksomheder Zendesk og Vivino anses en blandet medarbejderstab som en force, frem for en udfordring.

Udlændinge har svært ved at falde til på de danske arbejdspladser, der er præget af indforståethed, uformelle normer og hygge for de udvalgte danskere.

Sådan har fortællingen om udlændingens trivsel på de danske virksomheder lydt i mange år i medierne. Men spørger du danskerne, ser virkeligheden anderledes ud. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DI Business. I undersøgelsen er 1.013 danskere blevet spurgt ind til samarbejdet med de kolleger, der eksempelvis først for nyligt er flyttet til Danmark for at bo og arbejde.

74 procent af de adspurgte siger, at de ikke oplever, at deres kolleger med udenlandsk baggrund har svært ved at falde til.

Af samme undersøgelse fremgår det også, at 72 procent mener, at samarbejdet med deres kolleger med udenlandsk baggrund fungerer lige så godt, som samarbejdet med kollegerne med dansk baggrund.

Arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Steen Nielsen hilser målingens resultater velkommen. 

- Det er dejligt at få slået fast, at det går rigtig godt med samarbejdet på de danske arbejdspladser. Det er også, hvad vi hører fra vores medlemsvirksomheder i DI. De er glade for deres udenlandske medarbejdere, der i de senere år også har været med til at sikre, at virksomhederne har kunnet løse deres opgaver, siger Steen Nielsen. 

Læs også: Hvorfor er danskerne så underlige?

Alle er åbne for en snak

Danskernes positive opfattelse af samarbejdet med deres udenlandske kolleger afspejler meget godt den virkelighed, som den russiskfødte softwareingeniører Gregory oplever på den danske it-virksomhed Vivino, der har stor succes med at hjælpe sine kunder og app-brugere til vælge den rette vin og købe den via appen.

– Jeg er virkelig glad for at arbejde i Danmark. Der er et godt arbejdsmiljø, og alle er åbne for en snak. Der er ikke den samme grad af stress på arbejdspladsen, som der er andre steder, siger Gregory (der ikke ønsker sit efternavn offentliggjort) og som har boet og arbejdet i København i et par år.

Læs også: Blog: 5 forslag til at holde på de internationale medarbejdere

 

Dansk er ikke bandlyst. Men hvis der sætter sig en kollega ved bordet, som ikke kan tale dansk, så skal der tales engelsk HR-manager Ditte Buch Andersen, Vivino

For Gregory var det lidt af en tilfældighed, at han endte i Danmark. Som softwareingeniør kan han ”finde arbejde overalt i verden”, men han trives med København og Danmark.

– Det er ikke bare Vivino, som jeg er glad for. Det er Danmark. Her er trygt. Arkitekturen er smuk. Og danskerne er gode til engelsk – faktisk så gode, at jeg ikke har noget incitament til at lære dansk, siger Gregory.

Læs også: Danske Fragtmænd har godt fat i de ufaglærte

Alle arbejdspladser har udfordringer

Ifølge Ditte Buch Andersen, der er HR-manager hos Vivino, afspejler de kvartalsvise medarbejderundersøgelser også, at der er et godt samarbejde mellem de udenlandske og de danske medarbejdere.

– Vi synes, at der er et godt arbejdsmiljø. Der er selvfølgelig altid nogle udfordringer, men det er der jo også på en rent dansk arbejdsplads. Det er min klare opfattelse, at det fremmer ideskabelsen og nytænkning, at vi har en stor grad af diversitet blandt medarbejderne, siger hun.

For at hjælpe samarbejdet mellem danske og udenlandske kolleger på vej, er reglen på Vivino, at der skal tales engelsk i dagligdagen.

– Dansk er ikke bandlyst. Men hvis der sætter sig en kollega ved bordet, som ikke kan tale dansk, så skal der tales engelsk, siger Ditte Buch Andersen.

Vivino prøver også at hjælpe de udenlandske medarbejdere med at få et godt socialt netværk og finde bolig.

– Vi er ikke en datingportal. Men det er vigtigt, at de udenlandske medarbejdere falder godt til, hvis vi skal fastholde dem, siger hun.

Læs også: "Jeg er meget taknemmelig”

Samarbejde er helt naturligt

En anden af de virksomheder, der med succes har fået mange udenlandske ansatte, er Zendesk, der udvikler software til kundeservice.

I øjeblikket har virksomheden 27 forskellige nationaliteter ansat, hvilket ifølge Vice President for Engineering, Jesper Hvirring Henriksen går ganske fint.

– Der har ikke været de store udfordringer med at få dem til at arbejde sammen. I og med at vi har så mange nationaliteter, så får de udenlandske ansatte flere sociale kontakter end på en ren dansk arbejdsplads, hvor folk allerede har fasttømrede vennegrupper og familie, siger Jesper Hvirring Henriksen og tilføjer:

– Vi har efterhånden nogle stykker, der har været her i lang tid. Der er adskillige, der har investeret i hus eller lejlighed. Og der er også nogle, der har fået børn i Danmark.

Læs også: Fem myter om udenlandsk arbejdskraft og beløbsordningen

Et liv uden for arbejdet

En af de Zendesk-ansatte, der har boet i Danmark i nogen tid nu, er Ryan McGrew, der sammen med sin kæreste flyttede til Danmark fra Chicago i USA i juni 2016.

Forud for flytningen var gået et detektivarbejde med at udvælge det sted i verden, der levede op til den ret så udførlige tjekliste, som Ryan McGrew og hans kæreste havde skrevet – og som deres fremtidige bopæl skulle leve op til.

– København var det sted i verden, der matchede vore krav bedst. Både i forhold til samfundets indretning, byens størrelse, muligheden for at arbejde på engelsk og fokus på miljøet, siger Ryan.

Set i bagklogskabens lys gik flytningen og det nye arbejde relativt uproblematisk, selvom det først var, da de kom til Danmark, at de for alvor kunne begynde jobjagten.

– Vi gav os selv 90 dage til at finde et arbejde. Det lykkedes efter en måned, siger Ryan McGrew og tilføjer:

– Det er godt at arbejde i Danmark. Jeg har seks ugers ferie og forventes at holde den. Der er også tid til at have et liv uden for arbejdet. Og jeg kan godt lide arbejdsmiljøet, siger Ryan McGrew, der slår fast, at der ingen planer er om at forlade Danmark ”at all”.

Læs også: Udenlandsk leder: ”Danskere er ikke så åbne, som de tror”

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold