Danske fodboldfans til VM i Rusland ankom med lave forventninger, men blev positivt overrasket. Det kan  danske virksomheder også blive, skriver DI's afdelingschef i Moskva, Hans Wicks.

25.10.18 DIB Nyheder

Kloden rundt: VM i Rusland giver positive efterdønninger

FN-mål i New York, VM-effekt i Moskva, mens Bruxelles sætter fokus på kunstig intelligens. Og hold øje med Etiopien, hvor reformer åbner for et spirende eksportmarked.

Etiopien

Jesper Friis, DI, Addis, Etiopien

Ikke kun et gedemarked 

Min kollega og jeg er på vej til møde lidt uden for Addis, men bliver godt og grundigt forsinket af tusinder af geder, som blokerer vejene, mens de bliver drevet af sted med primitive rebpiske. Vi klipper til ankomsten til mødet, som foregår på et moderne ISO-certificeret laboratorium. Etiopien er et modsætningsfyldt og omskifteligt land. Dette er endnu mere sandt for tiden, hvor en ny politisk ledelse skaber grøde i landet. Da jeg var her sidste år med seks danske virksomheder, blev jeg i tvivl om, hvorvidt Etiopien var det store potentielle marked, som vi troede.

Et år længere fremme sælger ministerpræsident Abiy Ahmed statsejede virksomheder og åbner landet for konkurrence. Hvis Abiy får succes, får vi et marked med 100 millioner forbrugere og en årlig vækst på 10 procent. Så jeg siger ikke, at alle danske virksomheder skal løbe til Etiopien nu, men man gør klogt i at følge udviklingen, så man kan være tidligt på markedet, når toget kører.

Yderligere oplysninger hos Jesper Friis JEF@DI.DK

EU

Anders Ladefoged, DI, Bruxelles

Brug den kunstige hjerne

Kunstig intelligens er et hot emne i Bruxelles. I disse dage kan man næsten ikke undgå at støde ind i et event om kunstig intelligens, når man går en tur i Bruxelles’ EU-kvarter. Budskabet er klart: Kunstig intelligens er fremtiden. Selv om vi fortsat er på et tidligt stadie i anvendelsen af teknologien, vil kunstig intelligens blive et omdrejningspunkt for digitaliseringen af vores samfund. Det er en udvikling, som vil forme virksomheders arbejdsgange og påvirke hverdagen for almindelige borgere.

EU-Kommissionen er også i arbejdstøjet. Kommissionen har nedsat en High-Level Working Group om emnet. Her sidder eksperter fra alle dele af samfundet. De skal dels udarbejde etiske retningslinjer for brugen af kunstig intelligens og dels vurdere behovet for fremtidig lovgivning på området. Anbefalingerne vil blive givet videre til den næste EU-Kommission. DI bidrager til dette arbejde.

Yderligere oplysninger hos Anders Ladefoged AL@DI.DK

USA

Louis Funder, DI, Washington D.C, USA

Udsigt til verdensmål

Fra 48. etage i en af Hudson Yards spritnye kontorbygninger på Manhattans vestside kan man skimte Frihedsgudinden i det fjerne. Frihedsgudinden var om noget symbolet på den nye verdens muligheder – muligheder for et bedre liv, muligheder for højere levestandard og økonomisk fremgang.

Vi er samlet 250 mennesker på etagen til et arrangement som DI, SAP og Det Danske Generalkonsulatet i New York står bag. I dag handler det ikke om økonomiske muligheder for fattige europæiske indvandrere. Det handler om SDG-målene – her i 2018 et symbol på optimisme og fremskridt, som Frihedsgudinden var det fra slutningen af 1800-tallet.

De 17 fælles verdensmål er et globalt pejlemærke. Danske virksomheder arbejder med at integrere bæredygtighed i deres forretning, og newyorkerne henter i den grad inspiration fra Danmark, når verdensmålene skal oversættes til forretningsmodeller – og forretningsmuligheder.


Yderligere oplysninger hos Louis Funder LFK@DI.DK

Rusland

Hans Wicks, DI, Moskva

VM sparker til russisk optimisme

4.000 danske fodboldfans samlet ved den danskejede bar ”Bar BQ Café” i Moskva havde en fest denne sommer under VM i Fodbold, da Danmark mødte Frankrig. Det blev en usædvanlig dag for barens ejer, Henrik Winther, der solgte 19.700 fadøl i løbet af blot fire timer. Ølsalget er nu normaliseret, men som forretningsmand i landet siden 1991, ser han optimistisk på fremtiden.

Vi i DI Moskva bruger Bar BQ Cafe som mødested i vores Danish Business Club-netværk. Og jeg sporer samme optimisme fra DI’s medlemsvirksomheder, der er aktive her. VM er et eksempel på, at Rusland er præget af store udsving, men også har potentiale.

Det er hårde tider nu, hvor handelshindringer bremser mulighederne. Men sammenlignet med 1990’erne er rammerne bedre. Korruptionen er på retur, og der gøres en stor indsats for at bremse sort økonomi.

De danske fodboldfans kom med lave forventninger til Rusland, men blev positivt overrasket. For mange forretningsfolk kan det blive på samme måde.

Yderligere oplysninger hos Hans Wicks, HAWI@DI.DK 

Brug DI

DI kan hjælpe din virksomhed med eksport til alle markeder. Vi har kontorer i flere lande samt en afdeling for markedsudvikling i København.

Kontakt chef for international virksomhedsrådgivning, Jacob Kjeldsen på 33773727 eller jak@di.dk, hvis du vil vide mere.

Læs mere: di.dk/internationaleaktiviteter

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold