Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) var mandag på besøg hos Forenede A/S for at blive klogere på, hvordan virksomheden fungerer, og hvilke udfordringer, den kæmper med.

Foto: Forenede A/S
02.10.18 DI Business Nyheder

Minister om plejecentre: Utroligt at der ikke er mere udbud

Erhvervsminister Ramus Jarlov besøgte mandag Forenede A/S i Søborg. Virksomheden føler sig presset af manglende politisk vilje til at sende flere opgaver i udbud – heriblandt drift af plejecentre. Minister vil arbejde for mere udbud.

Blot 11 af cirka 900 plejecentre i Danmark drives af private virksomheder, og interessen blandt de danske kommuner for at sende opgaverne i udbud er tæt på ikke eksisterende.

Sådan lød en del af præsentationen fra servicekoncernen Forenede A/S, da erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) mandag lagde vejen forbi hovedkontoret i Søborg.

- Hvis udviklingen fortsætter sådan her, så vil der om fire år ikke være nogle private plejecentre tilbage, siger Carsten Clement, koncerndirektør for Forenede, der har omkring 8.000 medarbejdere i Danmark og Sverige.

Læs også: Nyt udspil om konkurrenceudsættelse kan give milliardgevinst til kommunerne

Mange politikere ser det at sende et plejecenter i udbud som en spareøvelse. I stedet for et samarbejde mellem kommunen og virksomheden til gavn for borgerne Carsten Clement, koncerndirektør, Forenede A/S

Ingen grund til udbuds-skræk

Ifølge Carsten Clement er kommunalpolitikernes opfattelse af privatdrevne plejecenter i Danmark skævvredet.

- Mange politikere ser det at sende et plejecenter i udbud som en spareøvelse. I stedet for et samarbejde mellem kommunen og virksomheden til gavn for borgerne. Jeg er sikker på, at borgerne ikke er modstandere af private plejecentre, hvis du spørger dem, siger han.

En årsag til den manglende vilje ligger blandt andet i det blakkede ry, som den private servicebranche har fået.

- Der har desværre været sager primært koblet til drift af hjemmepleje, som er gået ud over hele branchen. Der er stor forskel på de virksomheder som udøver hjemmepleje, og de som har det som deres kerneforretning at drive hele plejecentre. Det går faktisk godt på de private plejecentre. Vores plejecentre kører rigtig godt, så der er ingen grund til at være bange for øvelsen, siger Carsten Clement. 

Han henviser til Sveriges udbredte private plejecenter-branche. Her står den svenske gren af Forenede bag 50 plejecentre. I Danmark står Forenede bag tre plejecentre.

Læs også: Debat: Hvad så, Inger Støjberg – er der noget nyt?

Forundret over få udbud

Erhvervsminister Rasmus Jarlov var tydeligt forundret over, hvor lille en del af landets plejecentre, der drives af private virksomheder.

- Det er utroligt, at der ikke er flere udbud. Det er svært at tro, at private ikke kan spille en større rolle, siger ministeren.

Regeringen har foreslået, at landets kommuner skal øge omfanget af opgaver, som konkurrenceudsættes, fra 27 procent i dag til 35 procent i 2025. Et forslag, der har fået opbakning fra blandt andre Dansk Industri (DI).

- Desværre kæmper vi med, at vi ikke har politisk flertal i øjeblikket, men det betyder ikke, at vi ikke skal arbejde med det. Men det er svært at love noget, siger Rasmus Jarlov med henvisning til ønsket om at hæve kommunernes konkurrenceudsættelse fra 27 procent til 35 procent.

Læs også: Sådan undgår du at ansætte illegal arbejdskraft

Indlysende at se på private plejecentre

Carsten Clement er glad for, at ministeren – trods de politiske udfordringer – efter besøget har fået et lidt bedre indblik i virkeligheden i servicebranchen.

- Jeg synes, det er positivt, at ministeren hører på, hvad vi i Forenede, som jo bare er en ”lille” virksomhed, oplever af udfordringer, når vi udfører vores job, der – om det gælder ældrepleje eller rengøring – berører alle borgere i hverdagen, siger han.

Jakob Scharff, branchedirektør for DI Service, håber også, at Rasmus Jarlov og regeringen kan sætte pres på for at skabe bedre betingelser for udbuddet af de offentlige opgaver.

- Vi kan se, at der er et markant potentiale for at øge omfanget af udbud i det offentlige. Og når man hører om udviklingen inden for de private plejecentre i Danmark, er det jo indlysende, at der er grobund for øget samarbejde med private virksomheder, siger Jakob Scharff.

Branchedirektøren henviser også til, at DI i øjeblikket er på turné i de danske kommuner for at inspirere til mere offentlig-privat samarbejde - heriblandt om plejecentre. Inden udgangen af i år vil DI have besøgt cirka 20 kommuner.

- Vi har desuden forsynet samtlige kommunalpolitikere i Danmark med en konkret pakke med information om potentialet for mere samarbejde i hver kommune og med gode erfaringer på samarbejder på alt fra rengøring til ældrepleje, siger Jakob Scharff. 

Læs også: Stort potentiale for udbud af tekniske opgaver og støttefunktioner

Niels Petersen
Skrevet af:

Niels Petersen

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk
Relateret