30.10.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Europæisk opsving har toppet

Opsvinget i Europa taber lidt af farten med en vækst på 0,3 procent i tredje kvartal. Det viser tal fra Eurostat.

Europæisk økonomi skyder ikke samme tempo som sidste år. EU-landenes samlede økonomi voksede med 0,3 procent i tredje kvartal. Væksten var lidt lavere i eurolandene, hvor økonomien kun gik frem med 0,2 procent i tredje kvartal. Det viser nye tal fra Eurostat.

- Det europæiske opsving har toppet i denne omgang. Arbejdsmarkederne i store dele af Europa bliver mere og mere pressede, og det dæmper væksten. Tilliden til økonomien ligger dog stadig på et niveau, der klart signalerer fremgang, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri (DI).

Læs også: Nøgletal: Global usikkerhed rammer virksomhedernes humør

Vi glæder os over, at der stadig er udsigt til fremgang i Europa, men vi må indstille os på, at det ikke går lige så hurtigt som tidligere i opsvinget. Allan Sørensen, Cheføkonom

Alt tyder på fortsat opsving

- Opsvinget i europæisk økonomi er nu 5½ år gammelt. Alle prognoser peger på at opsvinget fortsætter, men der er samtidig enighed om, at tempoet går lidt ned i de kommende år, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Tilliden til økonomien har været aftagende siden årsskiftet, og der har været stor nervøsitet på aktiemarkederne i oktober. Den svækkede tillid skal ses i lyset af usikkerhed omkring opsvingets styrke, de fortsat uløste brexit-forhandlinger og Europa-Kommissionens afvisning af Italiens budget for næste år, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Læs også: Nøgletal: Kinas høje vækst er under pres

Vigtigt med nærmarkeder

- EU-landene er utrolig afgørende for dansk eksport. Over halvdelen af dansk eksport bliver afsat på EU’s indre marked. Vi glæder os over, at der stadig er udsigt til fremgang i Europa, men vi må indstille os på, at det ikke går lige så hurtigt som tidligere i opsvinget. I en tid med handelskrig mellem USA og Kina og flere emerging markets med økonomiske udfordringer, så er det vigtigt med gode afsætningsmuligheder på vores nærmarkeder. Vi håber derfor på en løsning på brexit-forhandlingerne, der sikrer god adgang til det britiske marked, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Danske virksomheder eksporterer for næsten 650 mia. kr. om året til EU-landene.

Læs også: Nøgletal: 65 måneder med uafbrudt stigning i antallet af job

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold